Yaz mevsimiyle birlikte artan sıcaklıklar, gıda güvenliği açısından risk oluşturuyor. Özellikle ambalajlı ürünlerin uygun koşullarda saklanmaması durumunda bakteri ve mikroorganizma oluşumu hızlanabiliyor. Bu durum hem mide-bağırsak hastalıklarına hem de ciddi zehirlenmelere yol açabiliyor.

"SICAKLIK VE IŞIK MİKROP ÜREMESİNİ TETİKLİYOR"

TV NOTA’ya açıklamalarda bulunan Gıda Güvenliği Uzmanı Selda Tuncer, sıcaklık ve doğrudan güneş ışığının ambalajlı ürünlerde mikrobiyolojik bozulmaları artırdığını belirtti. Tuncer, "Özellikle plastik ambalajlarda bulunan süt, meyve suyu ve benzeri ürünler market raflarında uzun süre beklediğinde içeriklerinde bakteri üretimi başlayabiliyor. Bu ürünler satın alınmadan önce mutlaka son kullanma tarihi kontrol edilmeli ve ambalajında şişme, akma gibi deformasyonlar olup olmadığına bakılmalıdır" dedi.

"SOĞUK ZİNCİRİN KIRILMAMASI ŞART"

Soğuk zincirin korunmasının gıda güvenliğinde kritik olduğunu belirten Tuncer, "Dondurulmuş ve soğutulmuş ürünlerin taşınması ve saklanması sırasında soğuk zincirin bozulması, zararlı mikroorganizmaların oluşmasına neden olabilir. Marketlerde buzdolabı dışına çıkarılmış ürünlerin tekrar soğutulması sağlık açısından risklidir" ifadelerini kullandı.

"AMBALAJ TİPİ DE ÖNEMLİ"

Tuncer, tüketicilerin ürün ambalajlarına da dikkat etmesi gerektiğini belirterek, "İnce plastikler güneş ışığını daha fazla geçirir ve ürünün bozulma sürecini hızlandırır. Gölgelendirilmiş, kalın ambalajlı ya da cam şişelerde sunulan ürünler genellikle daha dayanıklıdır" diye konuştu.

Muhabir: Ceren Demirbüken Ateş