Başkentin turizm bölgelerinin başlarında yer alan Beypazarı ilçesinde, Selçuklu Boğazkesen Kümbeti’ne de ev sahipliği yapmaktadır. Kümbetin arka tarafında yola bakan kısma yerleştirilen bilgilendirme tabelasında yazanlar göre, Boğazkesen Kümbeti’nin, Beypazarı'na ilk gelen Selçuklu Türklerinin liderlerine ait olduğu tahmin edilmektedir.
KÜMBET HAKKINDA
Her kümbette olduğu gibi sandukaların yanında kıble ve namazgâh yer almakladır. İpek Yolu’nun, bu kümbetin önünden geçtiğine dair bilgiler bulunmaktadır. Burası, vadiye hâkim bir noktada olduğu için gözetleme yeri olarak da kullanılmıştır. Bunun yanı sıra eski dönemlerde su sarnıcı ve mescit olarak da kullanıldığı söylenenler arasındadır. 17. yüzyılda Osmanlı döneminde onarım gördüğü belirtilen yapının 1995’te de tekrar restore edildiği yazmaktadır. Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nca 04 Nisan 1976 tarihinde 1. dereceden tescillenmiştir.
MEZARLAR KİMLERE AİT?
Türbenin üzerinde yerleştirilen tabeladan öğrendiklerimiz ise şu şekilde: Boğazkesen Kümbeti ile ilgili bugüne ulaşan herhangi bir kitabe veya yazılı mezar taşı yoktur. Eserin restorasyonu sırasında orta bölümde, parçalanmamış olan iki ayrı iskelet çıkmış ve bu iskeletler sandukalara koyularak kümbetteki mezar yerlerine defnedilmiştir. Mezarlardan birinin Selçuklu liderlerinden Emir Şahmer Paşa Asaf Ebal’e (Abdal) ait olduğu, diğerinin ise Fatih Sultan Mehmet’in oğlu Şehzade Mustafa’nın olduğu belirtilmektedir.
“BU DEĞERLERİN BU TOPRAKLARIN EVLATLARINA ÖĞRETİLMEMESİ ÇOK ACI”
TV Nota’ya konuyla ilgili fikirlerini aktaran bir vatandaş, “Gezimiz sırasında burayı tesadüfen gördük. Türbede yatanların kimler olduğunu öğrenince gerçekten çok şaşırdık. Tarihte böylesine yerlere sahip olan kişilerin mezarlarının bakımsız ve kimsesiz kalması, bu değerlerin bu toprakların evlatlarına öğretilmemesi çok acı” dedi.