Ramazan ayının sona ermesiyle birlikte, oruç döneminden çıkan vücuda ani yüklenmemek ve dengeli beslenmek büyük önem taşıyor. Beslenme Uzmanı Dilara Genç, Ramazan Bayramı’nda beslenmeye dair dikkat edilmesi gereken konular hakkında önemli bilgiler verdi.

"ÖĞÜN SAYISI VE PORSİYON KONTROLÜNE DİKKAT EDİLMELİ"

Ramazan ayında vücudun uzun süre aç kalmaya alıştığını belirten Genç, “Ramazan boyunca öğün sayısı azaldı ve metabolizma yavaşladı. Bayramla birlikte birden fazla ve ağır yemekler yemek, sindirim problemlerine ve kilo artışına neden olabilir. Bu nedenle bayramda öğün sayısını artırıp, porsiyon kontrolü sağlamak önemli” dedi.

"SU İÇMEYE ÖZEN GÖSTERİLMELİ"

Genç, özellikle Ramazan ayı boyunca azalan su tüketiminin bayramda artırılması gerektiğine dikkat çekerek, “Günde en az 2-2,5 litre su içmeye özen gösterilmeli. Özellikle tatlı tüketimi sonrası su tüketimi artırılarak, kan şekerinin dengelenmesi sağlanabilir” ifadelerini kullandı.

"HAFİF TATLILAR TERCİH EDİLEBİLİR"

Bayramda geleneksel tatlıların vazgeçilmez olduğunu belirten Dilara Genç, “Baklava, şekerleme gibi ağır tatlıları küçük porsiyonlarla ve mümkünse günün erken saatlerinde tüketmek daha sağlıklı olur. Sütlü tatlılar veya meyve ile hazırlanan hafif tatlılar tercih edilebilir” şeklinde konuştu.

SİNDİRİM SİSTEMİ RAHATLATILMALI

Bayram sofralarında sebze ve lif açısından zengin besinlerin tüketilmesini öneren Genç, “Özellikle probiyotik yoğurt, kefir gibi bağırsak dostu besinler tüketerek sindirimi rahatlatabiliriz. Ayrıca bol yeşillik ve lifli gıdalar da sindirimi destekler” dedi.

Bayram süresince fiziksel aktivitenin de önemine değinen Dilara Genç, “Yemek sonrası yapılacak hafif tempolu yürüyüşler, kan şekerini dengede tutmaya ve sindirimi kolaylaştırmaya yardımcı olur” diyerek bayram boyunca hareketin ihmal edilmemesi gerektiğini vurguladı.

Muhabir: Mert Yağız Semerci