Polonya Başbakanı Donald Tusk, Türkiye'ye yapacağı ziyarette Ankara’nın bölgesel istikrar sürecindeki rolünü ele alacak. NATO’nun en büyük ikinci ordusuna sahip olan Türkiye’nin arabuluculuk çabalarına odaklanması beklenen görüşme, ABD’nin Ukrayna’ya yardımları durdurma kararının ardından kritik bir dönemde gerçekleşecek.

Tusk, önümüzdeki hafta Türkiye’yi ziyaret edeceğini belirterek, Ankara’nın bölgenin istikrarının sağlanmasında daha büyük bir rol üstlenmesi konusunda görüşmeler yapacağını açıkladı.

TÜRKİYE’NİN ARABULUCULUK ROLÜ MASADA

Tusk’ın, Rusya-Ukrayna savaşında arabuluculuk teklifinde bulunan ve NATO'nun en büyük ikinci ordusuna sahip olan Türkiye’nin barış sürecindeki rolüne odaklanması bekleniyor.

Ziyaret, ABD Başkanı Donald Trump’ın Ukrayna’ya yapılan yardımları askıya alma kararının ardından gerçekleşiyor. Tusk, Ukrayna’nın bağımsız ve Batı yanlısı bir ülke olarak kendini savunabilmesinin Polonya’nın güvenliği için kritik olduğunu vurguladı.

"Siyasi kargaşa ve büyüyen kaos içinde en önemli olan budur. Bu açık gerçeği sorgulayan herkes, Putin’in zaferine katkıda bulunur" diyen Tusk, ABD’nin Ukrayna’ya sağladığı yardımları durdurduğuna dair Jasionka bölgesinden gelen raporların bunu doğruladığını ifade etti.

ABD YARDIMLARI ASKIYA ALDI, AVRUPA SİLAHLANMA SÜRECİNDE

Tusk, "Amerikan tarafı, Ukrayna’ya yardımı askıya alma ve Rusya’ya yönelik yaptırımları kaldırmaya başlama kararı aldığını duyurdu. Sınırdan gelen haberler ve lojistik merkezimizdeki gelişmeler bu açıklamaları doğruluyor" ifadelerini kullandı.

Brüksel’de konuşan Polonya Başbakanı, Avrupa’nın Rusya’dan daha hızlı, akıllıca ve etkili bir şekilde yeniden silahlanacağını söyledi. Polonya, Avrupa’nın savunma kapasitesini artırması gerektiğini vurgularken, Tusk, Fransa'nın kıtanın nükleer caydırıcılığını genişletme önerisinin ciddi şekilde ele alınması gerektiğini belirtti.

TÜRKİYE VE POLONYA ARASINDAKİ GÜVENLİK İŞ BİRLİĞİ GÜÇLENECEK

Tusk’ın Türkiye ziyareti, Ankara ile Varşova arasındaki güvenlik iş birliğini güçlendirmeyi ve Türkiye’nin bölgesel istikrarın sağlanmasında daha etkin bir rol üstlenmesini teşvik etmeyi amaçlıyor.

Polonya, Ukrayna’ya yönelik yardımların devam etmesi gerektiğini savunurken, Türkiye ile gerçekleştirilecek görüşmelerin bölgesel güvenlik ve Avrupa’nın savunma stratejisi açısından kritik olacağı değerlendiriliyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ