Mimarlık fakültelerinden yeni mezun olan genç mimarlar, üniversite eğitimi ile sektör gerçekleri arasındaki uyumsuzluktan yakınıyor. Akademik mimarlık eğitiminin sahadaki uygulamalardan oldukça farklı olduğunu belirten mezunlar, bu durumun iş hayatına atıldıklarında büyük bir şaşkınlık ve zorlanma yarattığını ifade ediyor.
"PİYASA MİMARLIĞI ÇOK FARKLI"
Yeni mezun bir mimar, “Diğer bazı mesleklerde olduğu gibi öğretmenlik okuduğunda staj yapıyorsun, hukukta yine aynı şekilde. Bu süreçler çok önemli. Biz mimarlıkta akademik bir eğitim alıyoruz ama piyasa mimarlığıyla hiçbir ilgisi yok. Mezun olup piyasaya çıkınca dumura uğruyoruz. Tecrübesiz mimarları işe alan firmalar genelde onları sadece iş yükü olarak görüyor. Bu da mimarın kendini geliştirmesini engelliyor" ifadelerini kullandı.
"MİMARLIKTAN MEZUN OLUNCA ÇOĞU KİŞİ BAŞKA ALANLARA YÖNELİYOR"
Mimarlık mesleğine yönelik zorunlu staj düzenlemesinin gerekliliğine de vurgu yapan genç mimar, şöyle konuştu:
“Mimarlıkta belki son yıl ya da mezuniyet sonrası iki yıl zorunlu staj olsa, örneğin ofis açabilmek için bu süreç şart koşulsa, bu çok faydalı olur. Çünkü piyasa mimarlığı çok farklı. Bu fark yüzünden birçok mezun mimar mesleğini yapmıyor ve başka işlere yöneliyor. Eğitim sırasında piyasa mimarlığını da öğrenmemiz gerekiyor.”
"SAHADAKİ İŞLEYİŞ MİMARLIKLA ÇOĞU ZAMAN ÇELİŞİYOR"
Yeni mezun mimar ayrıca, sahadaki işleyişin mimarın tasarım ilkeleriyle zaman zaman çeliştiğini de aktarıyor:
“Okulda bize değerli ve doğru tasarımı öğretiyorlar ama iş yaparken çoğu zaman müteahhitlerle çalışmak zorunda kalıyoruz. Örneğin, tuvalet ölçüsü en az 1,5 metredir ama aslında olması gereken 2 ila 2,5 metredir. Fakat müteahhitler evde iki tuvalet olsun diye en küçük ölçüyü kullanmayı tercih ediyor. Evler ferah olmaktan çıkıyor.”
Pandemi sonrasında artan balkon ve açık alan ihtiyacına da değinen genç mimar, şu gözlemi paylaşıyor:
“Artık insanlar balkon istiyor. Ama balkonlar da uzun ve dar yapılıyor. Balkon aslında bir konfor alanı. İçinde bir koltuk, bir masa olmalı. Bu farkı vizyonu olan müteahhitler anlıyor ve uyguluyor.”