Oyun, İslam tarihinin en trajik olaylarından biri olan Kerbela Vakası’nı sahneye taşıyarak seyirciyi adalet, inanç ve direniş temalarıyla yüzleştiriyor.

ANKARA’DA SAHNE ALMAYA DEVAM EDİYOR

İslam tarihinin dönüm noktalarından biri olan Kerbela Olayı'nı merkeze alan “Kerbela” tiyatro oyunu, Ankara Devlet Tiyatroları’nın önemli sahnelerinden Çayyolu Cüneyt Gökçer Sahnesi'nde seyirciyle buluştu. Ali Berktay tarafından kaleme alınan ve yönetmenliğini Ayşe Emel Mesci’nin üstlendiği oyun, etkileyici anlatımı ve sahne tasarımıyla dikkat çekiyor. Müzikleri ise Tahsin İncirci imzası taşıyor.

TARİHSEL GERÇEKLİĞİ TİYATRODA CANLANDIRIYOR

“Kerbela” oyunu, sadece bir tarih anlatısı değil; aynı zamanda bir vicdan ve hakikat sorgulaması. Oyun, Hz. Hüseyin ve yakınlarının Emevi halifesi Yezid’in baskıcı yönetimine karşı direnişini, Kerbela Çölü’nde yaşanan dramatik olaylarla sahneye taşıyor. Berktay’ın metni, İslamiyet’in ilk yıllarındaki yönetim anlayışının değişimini sorgularken, dini değerlerin siyasete alet edilmesini de eleştiriyor.

SAHNEDE BÜYÜK BİR DUYGU YOĞUNLUĞU YAŞANIYOR

Oyunun sahnelemesinde kullanılan görsel efektler, ışık tasarımı ve dramatik müzikler, seyirciyi adeta zaman yolculuğuna çıkarıyor. 3 saat 10 dakikalık iki perdelik bu yapımda oyuncuların performansı ise izleyicilerden tam not aldı. Oyun, duygusal yoğunluğuyla seyircilerin zaman zaman gözyaşlarını tutamamasına neden oldu.

TOPLUMSAL BELLEĞE DOKUNAN BİR ANLATIM

“Kerbela”, sadece bir dini olayın anlatımı değil; aynı zamanda özgürlük, adalet, zalime karşı duruş ve insan onurunu koruma mücadelesi olarak sahneleniyor. Rejisör Ayşe Emel Mesci, oyunu sahneye taşırken tarihsel gerçekliği korumanın yanı sıra evrensel bir mesaj vermeyi de başarmış. Bu yönüyle “Kerbela”, geçmişten bugüne insanlık onurunu ve özgürlük arayışını temsil ediyor.

Muhabir: Haluk Oras