Fotoğraf çekmek kimileri için hobi, boş zaman aktivitesi olsa da kimileri için bir geçim kaynağı kimileri içinse sadece sanat icra etmek. Birçok sebep insanları fotoğrafın eşsiz dünyasına taşıyabilir. Dünyaya objektifin arkasından bakan kişi ise görünenden daha fazlasını görme şansına sahip olur. Konuyla ilgili Fotoğrafçı Kuzey Kayacık fotoğraf sanatı üzerine değerlendirmelerde bulundu.
ÇOCUKLUK YILLARINDAN GELEN SANAT TUTKUSU
Fotoğrafçılık yapan babasıyla çocuk yaşlarda mesleğe ilk adımlarını atan Kayacık, çocukluk yıllarından itibaren mesleğe aşina olduğunu ve uzun yıllar da severek devam ettiğini anlattı. Fotoğraf çekimlerinden önce titiz bir hazırlık süreci geçirdiklerini anlatan Kayacık, “Çekim yapacağımız müşterilerle ön görüşmelerde istekler ve fikirler üzerine konuşuyoruz. İstek ve beklentiler belirlendikten sonra model, mekan, kamera seçimlerini belirliyoruz. Ve çekim sürecini başlatıyoruz.” dedi.
“HERKES GÜZEL FOTOĞRAF ÇEKEMEZ”
Fotoğraf çekiminde özellikle simetri ve asimetri detaylarına özellikle dikkat ettiğini belirten Kayacık, fotoğrafın simetrik kusursuzluğun fotoğraflardaki en önemli detaylardan biri olduğu görüşünü savundu. Ayrıca, fotoğraf sanatının inceliklerine değinerek herkesin güzel fotoğraf çekebileceğine inanmayan tarafta olduğunu belirtti. Bu görüşünü ise, şu sözlerle açıkladı: “Her isteyen güzel fotoğraf çekemez çünkü fotoğraf sanatında teknik bilgiler öğrenilebilir ancak göz ve estetik zevk yoksa kullanılan makine ya da tekniğin bir önemi kalmaz. Bu nedenle işin yüzde 40’ı teknik bilgi ise yüzde 60’ı yetenek ve estetik zevktir. Kadrajı göremeyen bir fotoğrafçı iyi fotoğraflar çekemez.”
“YAPAY ZEKAYLA BİRLİKTE FOTOĞRAFÇILIK YOK OLABİLİR”
Teknolojinin hızla gelişmesi hayatın hemen hemen her noktasına etki ederken teknolojiden etkilenen bir diğer alan da fotoğrafçılık. Özellikle son zamanlarda oldukça sık karşımıza çıkan yapay zeka uygulamaları fotoğrafçılık alanına da sızdı. Bu anlamda Fotoğrafçı Kayacık, yapay zekayla birlikte fotoğrafçılık mesleğinin de yavaş yavaş yok olacağını söyledi. Kayacık cümlelerine şunları ekledi: “Yapay zekanın geldiği bu noktada artık istenilen her şeyi istenilen formatta elde edebiliyorsunuz. Örneğin sadece ışık, arka plan mekan, renk gibi birçok unsuru yazarak bunu yapabilirsiniz. Bu nedenle de artık fotoğraf çekimlerini stüdyoda yaptırmak daha maliyetli hale gelecek.”