Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM), Strazburg'da düzenlediği oturumda Türkiye'de İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun tutuklanmasına ilişkin son gelişmeleri gündemine aldı. ''İmamoğlu’nun siyasi saiklerle tutuklandığı izlenimi verdiği'' ifade edilen karar tasarısı, sekiz ret oyuna karşılık 90 oyla kabul edildi. Oylamada iki parlamenter ise çekimser kaldı.

AKPM, Strazburg'daki genel kurul oturumunda uygulanan acil prosedür kapsamında gerçekleştirdiği toplantının ardından, Türk yetkililere, tutuklu ve görevden alınan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun ''derhal serbest bırakılması'' yönünde çağrıda bulundu.

OYLAMA SONUCU

AKPM'de Türkiye, iktidar ve muhalefet partilerinden 18 milletvekili ile temsil edildi. Türkiye'nin izleme süreci çerçevesinde görev yapan raportörler Stefan Schennach (Avusturya, SOC) ve Lord David Blencathra (Birleşik Krallık, ECPA) tarafından sunulan önerilere dayanarak hazırlanan karar tasarısı, 90 parlamenterin destek oyuyla kabul edildi. Oylamada sekiz parlamenter karşı oy kullanırken, iki parlamenter çekimser kaldı.

AK Parti ve MHP'li parlamenterler, karar tasarısında değişiklik yapılması için 12 ayrı önerge verdi ancak bu önergelerin tamamı komisyon tarafından oy birliğiyle reddedildi. AKP milletvekilleri Seda Gören Bölük ve Meryem Göka, oturumda söz alarak karar tasarısına yönelik eleştirilerini dile getirdi.

"ASILSIZ SUÇLAMALAR" OLARAK NİTELENDİRİLDİ

Karar tasarısında, Ekrem İmamoğlu'nun tutukluluğu, hakkında yürütülen ceza soruşturması ve üniversite diplomasının iptali nedeniyle cumhurbaşkanlığı adaylığının engellendiği ifade edildi. Ayrıca İmamoğlu ve aynı soruşturma kapsamında bulunan diğer şüphelilere yöneltilen ''asılsız tüm suçlamaların düşürülmesi'' ve İstanbul Üniversitesi tarafından verilen diploma iptali kararının geri çekilmesi talep edildi.

Parlamento üyeleri, İmamoğlu hakkında alınan kararların ''siyasi saiklerle alınmış göründüğünü, muhalefeti sindirmeye, faaliyetlerini engellemeye, çoğulculuğu bastırmaya ve siyasi tartışma özgürlüğünü sınırlamaya yönelik bir girişim olduğunu'' dile getirdi.

AKPM, İmamoğlu'nun tutuklanmasının ardından düzenlenen protestolar sırasında yaşanan ''haksız gözaltı ve tutuklamalar, güvenlik güçlerinin orantısız güç kullanımı ve gözaltındaki göstericilere yönelik kötü muameleyi şiddetle kınadığını'' açıkladı. Meclis, barışçıl gösteri ve ifade özgürlüğü haklarının sadece Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde belirlenen koşullar dahilinde sınırlandırılabileceğini vurguladı ve bu sınırlandırmaların yasalara uygun olması gerektiğini hatırlattı.

''Demokratik değerlerden geri adım anlamına gelen ve Türk halkının iradesine aykırı endişe verici gelişmeler olarak'' tanımlanan bu süreç karşısında AKPM, Türk yetkililere şu çağrılarda bulundu:

''Protestolar çerçevesinde ifade ve toplanma özgürlüğü ile diğer insan haklarına tam saygı gösterilmesi, göstericilere yönelik orantısız güç kullanımının sona erdirilmesi, asılsız suçlamalarla gözaltına alınanların serbest bırakılması, protestolarla ilgili haber yapan gazetecilerin serbest bırakılması, medyanın halkı bilgilendirme görevini özgürce yerine getirebilmesine izin verilmesi, bu süreçte gözaltına alınan herkes için adil yargılanma koşullarının sağlanması.''

AKPM ayrıca, Türk makamlarına, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Osman Kavala, Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ kararlarını gecikmeden uygulama ve yargı bağımsızlığını tam anlamıyla güvence altına alacak kapsamlı bir adalet reformu gerçekleştirme çağrısında bulundu.

Kaynak: Haber Merkezi