Vakıf üniversitelerinin kayıt yenileme ücretlerine yaptığı yüksek oranlı zamlar, yargıdan döndü. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 18'inci Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin verdiği kararı onaylayarak, yüzde 100’ü aşan kayıt yenileme zammını reddetti. Karar, benzer davalar için emsal niteliği taşıyor.

YÜZDE 100’LÜK ZAMMA MAHKEME “DUR” DEDİ

İstanbul’da özel bir vakıf üniversitesinde öğrenim gören bir öğrencinin, kayıt yenileme ücretine yapılan yüzde 100’ün üzerindeki zammın iptali için açtığı dava sonuçlandı. Bakırköy 5. Tüketici Mahkemesi, üniversitenin zam talebini haksız bularak, zammın en fazla yüzde 67,20 oranındaki enflasyon düzeyinde yapılabileceğine hükmetti.

Üniversitenin karara yaptığı istinaf başvurusu ise İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 18. Hukuk Dairesi tarafından reddedildi. Böylece yerel mahkemenin kararı onanmış oldu.

"SON KARAR YARGITAY'DA"

Davayı takip eden Antalya Barosu avukatlarından Murat Bostan, son iki yılda farklı vakıf üniversitelerine karşı yüzlerce benzer dava açıldığını belirterek, “Tıp fakültesinde okuyan bir öğrenci için yıllık 1 milyon 250 bin TL gibi kayıt ücreti talep eden üniversiteler var. Birçok dosya hâlen istinaf sürecinde. Bu kararla birlikte ilk kez esasa ilişkin net bir karar çıktı, ancak son sözü Yargıtay söyleyecek” dedi.

AİHS VE ANAYASA’YA AYKIRI

Avukat Bostan, mahkemenin kararının yalnızca tüketici kanunu açısından değil, aynı zamanda anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) bakımından da önem taşıdığını belirtti. “Mahkeme, öğrencinin tüketici konumunda olduğunu ve kayıt yenileme döneminde yapılacak zamların TÜFE oranını aşmaması gerektiğini vurguladı. Bu sınırın aşılması, eğitim hakkını engelleyici bir unsur olarak değerlendirilerek hem AİHS’e hem de anayasaya aykırı bulundu” diye konuştu.

ÜCRETLERDE TAVAN: TÜFE ORTALAMASI

Karara göre, vakıf üniversiteleri, kayıt yenileme ücretlerini yalnızca Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı 12 aylık ortalama TÜFE oranında artırabilecek. Bu oranın üzerindeki zamların, öğrenciyi borçlu kılmayacağına hükmedildi.

İHTİYATİ TEDBİR UYARISI: ZARAR GÖRMEDEN ÖNLEM ALINABİLİR

Öğrencilerin hak kaybına uğramaması için hukuki süreç hakkında da bilgi veren avukat Bostan, “Kayıt yenileme öncesinde tüketici mahkemelerinden ihtiyati tedbir kararı talep edilebilir. Bu şekilde öğrenciler yüksek ücreti ödemek zorunda kalmadan, mahkeme süreci tamamlanana kadar enflasyon oranına göre kayıtlarını yaptırabilir” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Merkezi