(TBMM) - TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Bazı Kanunlar ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşmeleri devam ediyor. AK Parti Ankara Milletvekili Orhan Yeğin'in, "İşiniz gücünüz iktidara laf atmak. 'Sizin iradeniz mi var' gibi laflarla buradaki insanları küçültmeye çalışmayın. Siz iradeyi başı boş gezmek zannediyorsunuz. Bizim böyle bir irademiz yok. Bizim irademiz istişare üzerinedir. Bizim başımızda hasbelkader genel başkan olmuş kimseler yok" sözleri üzerine tansiyon yükseldi. Söz alan CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ise, "Orhan Yeğin'in boyu da aklı da bizim demokrasi anlayışımıza yetmez" dedi. TRT Genel Müdürü'ne dönerek sözlerine devam eden Ağbaba, "TRT'yi ahlak dışı yönetiyorsunuz. TRT'nin parasını senin kadar ben de veriyorum. Genel Müdür burada, bugün yaptığımız konuşmayı versin yiyorsa. TRT, iktidarın borazanı olmuş durumda" ifadelerini kullandı.
Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT)'ye ilişkin düzenlemeler ve Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiği kararlardan oluşan Bazı Kanunlar ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşmeleri Plan ve Bütçe Komisyonu'nda başladı. Komisyonun başlangıcında hayatını kaybeden TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder için DEM Parti'ye taziye dilekleri iletildi.
Muhalefet milletvekilleri, yasama faaliyetinin yapılış biçimine tepki göstererek, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda toplumsal sorunların düzeltilmesine yönelik değil, Anayasa Mahkemesi (AYM)'nin iptal kararlarının yeniden görüşüldüğünü ifade etti. Komisyonda TRT Genel Müdürü de dahil olmak üzere yöneticileri de hazır bulundu.
"İktidar partisine ayrılan zaman muhalefet partisine ayrılan zamanın 70- 80 katı"
CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, şunları söyledi:
"Burada eleştirdiğimiz birçok konu var ama TRT konusunda, TRT kamusal bir yayıncılık yapıyor yani bizim vergilerimizle finanse ediliyor. Bu çalışma usullerinin hepsinin gerçekten bir kamu yararı içinde, her siyasi partinin görüşlerini ifade edebileceği bir şekilde, tarafsız yayıncılık yapması gerekiyor. Ama TRT böyle değil. Seçim zamanında Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde siyasi partilere verilen süreler çok açık bir şekilde ortada. İktidar partisine ayrılan zaman muhalefet partisine ayrılan zamanın 70- 80 katı. Zaten sistemde bir terslik var çünkü Cumhurbaşkanı bir siyasi partinin genel başkanı. Bütün bakanlar seçim kampanyasında bulundular. TRT'nin yapması gereken bir kamusal yayıncılık yapması gerekiyor."
"AYM tarafından iptal edilinceye kadar ne kadar yol alsak mübahtır deniliyor"
DEM Parti Ağrı Milletvekili Heval Bozdağ ise şunları söyledi:
"Maalesef bu kanun yapma biçimi gelenek haline gelmiş durumda. Bu yolla toplumun ihtiyacı değil yürütmenin ihtiyacı olan düzenlemelerin yapıldığı çok açık. Yasa yapım süreçleri demokratik değil, sivil toplum, konunun tarafları, uzmanlar yok. Her şey usule aykırı görünüyor. Bu teklifte de Cumhurbaşkanlığı sistemi ile parlamento işleyişinin çakıştığını görüyoruz. Her zamanki gibi bir avuç Saray'a bağlı bürokrat tarafından yasalar kotarılmış. AYM tarafından iptal edilinceye kadar aslında ne kadar yol alsak mübahtır deniliyor. Bu iktidarın demokratik olmayan yasama faaliyetini gösteriyor. Asıl gündemimiz bunlar mı olmalı? İşçinin, çiftçinin, emekçinin sorunları ortada. Enflasyonla mücadele edemediğimiz ortada. Hak aramanın önünde hukuksuzluklar devam ediyor. Ceza, sömürü ve otorite söz konusu.
TRT bir parti televizyona dönmüş durumda. Halkın parası ile harcamalarını yapan kurum, ülkede yaşayan herkesin çalışma hakkı olması gerekirken AKP iktidarının kadrolaşmasının bir örneği olmuştur. Halkın parasıyla yayın yapan TRT'nin gerçek anlamda özerk ve tarafsız yayın yapması bunun için de yönetim kurulu ve müdür seçimlerinin siyasi iktidarların etkisinden uzaklaştırılması, bunun için de gerekli yasal düzenlemenin yapılması gerekiyor."
"Sizin vicdanınızın karardığını biz biliyoruz zaten"
İYİ Parti Samsun Milletvekili Erhan Usta ise, "İktidar 'Anayasa'ya aykırı da olsa ben bu işleri yaparım' diyor. 'Nasıl olsa epey bir vakit geçecek, o vakte kadar Anayasa'ya aykırı olarak düzenlemelerimizi yaparız' diyor. Bile bile bunlar yapılıyor. Bu davranış da ülkeyi hukuk devleti olmaktan çıkartıyor" dedi. Usta, ''Yeni sistem kanun teklifinin milletvekilleri tarafından verileceğini söylüyor. Bunu hakikaten öyle yapıyor muyuz, milletvekilleri mi hazırlıyor; yok öyle bir şey. Bakanlıklar ve kurullar hazırlıyor yine. Cumhurbaşkanlığı buraya gönderiyor bir iki tane kurban seçiyor ilk imzacısı oluyor buraya geliyor. Dürüst olalım bu çok aleni bir şey" diye konuştu.
Usta, kendisine verilen bir dakikalık ek süreye tepki göstererek, "Burada bir zaman kısıtlaması olmaması lazım. Burada ben belki bir bürokrat 'bu adam da haklıymış buna dikkat edelim' der diye konuşuyorum. Yoksa sizin vicdanınızın karardığını biz biliyoruz zaten" dedi.
TRT dizilerinin tarihi anlattığını ifade eden MHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kalaycı, "Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Tarih öğreniliyor" dedi. İYİ Partili Usta ise "Tarih dizilerden, filmlerden öğrenilmez. Sen tarihi buradan mı öğreneceksin" diyerek tepki gösterdi.
"Bizim başımızda hasbelkader genel başkan olmuş kimseler yok"
Teklifin imza sahiplerinden AK Parti Ankara Milletvekili Orhan Yeğin, muhalefetin yasama faaliyetinin yürütülme biçimine yönelik eleştirilerine tepki göstererek, "Bu sizin işiniz, biraz çalışın. Çalışmak neden zorunuza gidiyor" dedi. Muhalefet vekilleri ise, "burada mesele çalışmak değil, yasama faaliyetinin yanlış yapılması" diyerek tepki gösterdi.
Yeğin'in konuşmasında kullandığı, "Milletvekili dediğin yüzde yüz her konuda bilgi sahibi olamaz. Herkesin uzmanlığı başka. Biz oturup bilmediğimiz konularda istişare yaparız. İşiniz gücünüz iktidara laf atmak. 'Sizin iradeniz mi var' gibi laflarla buradaki insanları küçültmeye çalışmayın. Siz iradeyi başı boş gezmek zannediyorsunuz. Bizim böyle bir irademiz yok. Bizim irademiz istişare üzerinedir. Bizim başımızda hasbelkader genel başkan olmuş kimseler yok. Bizim başımızda kongrelerde vesayet kuran genel başkanları yok. Bizim başımızda cumhurbaşkanı yardımcısı olma hayaliyle yanıp tutuşan genel başkanlar yok" ifadeleri gerginliğe sebep oldu.
"Orhan Yeğin'in boyu da aklı da bizim demokrasi anlayışımıza yetmez"
Söz alan CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, şunları söyledi:
"Orhan Yeğin'in boyu da aklı da bizim demokrasi anlayışımıza yetmez. İki tane aday olunca kongre iptal ediyorsunuz. Yolsuluk diyorsanız kendi içinize bakacaksınız. Siz kongrenizde saat dağıtmadınız mı? Nereden buldunuz bu parayı? 31 Mart'ta Türkiye'nin birinci partisi olmuş bir partiyle ve Genel Başkanıyla böyle konuşamazsın. Haddini bileceksin. Genel Başkanımızın ismini ağzına alırken ağzını çalkalayacaksın önce. Hepiniz önce haddinizi bileceksiniz. Ahlak arıyorsanız, hukuk arıyorsanız TRT'ye bakacaksınız. TRT'yi tam bir çiftliğe çevirmiş durumdasınız. Burada Genel Müdüre söylüyorum; bunların hepsinin hesabını vereceksiniz. Burası babanızın malı mı?
Mahkeme kararı yok, iddianame yok. TRT milletin parasıyla millete iftira atıyor. Ne haberi var burada? Bu milletin onuruyla, şerefiyle oynayamazsınız. 'Ekrem İmamoğlu'nun arabaları çıktı' dediniz. Kimin çıktı o arabalar? İBB'nin konutunu Ekrem İmamoğlu'nun villası diye haber yapıyorsunuz. 'TRT tarafsızdır' diyebilir misiniz? Burada bir CHP'li, İYİ Parti'li vekil canlı yayına çıktı mı TRT'de. Sizde ar, ahlak varsa namus varsa duruşmaları canlı yayınlarsınız. Hodri meydan yayınlayın bakalım. TRT akşama kadar gelip bize küfredecek, yandaş yazarı çıkartacak. TRT'yi ahlak dışı yönetiyorsunuz. TRT'nin parasını senin kadar ben de veriyorum. Genel Müdür burada, bugün yaptığımız konuşmayı versin yiyorsa. TRT, iktidarın borazanı olmuş durumda. Buradan bürokratları uyarıyorum; bunların hepsi günü geldiği zaman yargılanacak. A Haber'e bir şey diyor muyuz? Bizden aldığınız parayla bize küfredemezsiniz."
Komisyon Başkanı Mehmet Muş, "Sayın Ağbaba, siz konuşmanızda 'yiyorsa', 'namusunuz varsa' ifadelerini kullanıyorsunuz. Siz TRT'yi eleştirebilirsiniz ama nihayetinde hepimiz burada arkadaşız. Kullandığınız ifadelere dikkat edin" dedi.