(TBMM) - TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Diyanet İşleri Başkanlığı’na yeni yetkiler tanıyan düzenlemelerin de yer aldığı torba kanun teklifinin görüşmeleri sürüyor. CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, "Türkiye'nin enerji talebinin yüzde 74'ü dışa bağımlıyken maalesef Türkiye yerli ve çevre ile uyumlu enerji kaynaklarını kullanamıyor. Türkiye'nin enerji konusunda ciddi çalışmalar yapması gerekirken biz burada AYM'nin iptal ettiği kararlarla zaman kaybetmekteyiz" dedi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 29 maddeden oluşan Bazı Kanunlarda ve 660 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşmeleri devam ediyor. Teklif, Diyanet İşleri Başkanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü, Rekabet Kurumu ile Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunun teşkilat yapısı, görev ve yetkileri, personelinin atama, mali ve sosyal haklarını düzenliyor.
Türeli: 235 tane Anayasa Mahkemesinin iptal ettiği madde var
CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, torba kanuna tepki göstererek, "Birbirinden o kadar farklı maddeleri görüşüyoruz ki. 13 madde Sanayi Komisyonu ile ilgili ama komisyonlarda görüşülmüyor. Böyle bir görüşme sistematiği olmaz. 235 tane Anayasa Mahkemesinin iptal ettiği madde var. Bunların hepsi ilgili komisyonlarda görüşülsün dedik. Her getirdiğiniz şeyde yine anayasaya aykırılıklar var. İptal edilene kadar yürürlükte uygularız diye mi düşünüyorsunuz? Bu şekilde sağlıklı bir parlamento çalışması yapılamaz" dedi.
Usta: Toplumda dine karşı meyilde bir azalma var
İYİ Parti Samsun Milletvekili Erhan Usta da çalışma sistematiğine tepki göstererek, "Bu sefer bazı maddeler var ki bunların Enerji Komisyonunda görüşülmesi lazımdı. Nükleeri neden nükleer uzmanı gibi burada görüşüyoruz" dedi. Usta, Diyanet İşleri Başkanlığı'na ilişkin yapılan düzenlemelere yönelik, "Diyanet gibi itibarınızın çok aşağılara gittiği bir ortamda denetim faaliyetinizi sıkılaştırmanız lazımdı. Biz 5 kuruş parayı ne gereksiz harcarız ne de kul hakkına gireriz demeniz lazımdı. Ama siz Sayıştay denetiminin dışına çıkartıyorsunuz. Hesaplarınızın şeffaf olması lazım" diye konuştu.
Usta, "Diyanetin ciddi bir bütçesi var, personeli var. Fakat bakıyoruz toplumda dine karşı meyilde bir azalma var. İnsanlar ülkemizde dinden ve Diyanetten uzaklaşıyor. Bunu bir soru olarak Diyanet İşlerinin de görmesi lazım" dedi. Nükleer ve enerjiye ilişkin düzenlemeleri yönelik ise Usta şunları söyledi:
"Türkiye nükleer enerji konusunda çok zayıf durumda. Akkuyu var fakat Akkuyu bizim değil Rusların. Nükleer çalışmaların bir devlet politikası haline gelmesi gerekiyor. Türkiye'nin bir nükleer teknolojiye sahip olması lazım hatta devletin istemesi halinde de altı ay içerisinde nükleer silah üretecek hale gelmemiz lazım. Etrafımızda bu var. Bizim mühendislerimiz bunu yapabilir burada bir siyasi irade esikliği görüyoruz. 1960'larda aynı anda çalışmalara başladığımız ülkelerin nükleer konusunda geldikleri yer belli."
Ağbaba: Devlet sayenizde bir çiftliğe dönüşmüş durumda
CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'ndan yetkililerin de bulunduğu komisyonda, "Köyler ve çevreleri talan ediliyor. Taş ocakları o kadar yakın yerlere yapılıyor ki. Taşa ihtiyaç var ama çevreye de ihtiyaç var. Bu kadar kolay ÇED raporu verilmemeli. Su kaynaklarının olduğu yerlere asla ruhsat verilmemeli. Ruhsatlar veriliyor, bu taş ocakları para da kazanıyorlar ama ne yöreye ne belediyelere bir katkıları var. Yolları, çevreyi bozuyorlar ama oradaki ekonomiye de hiçbir faydaları yok. Mutlaka bir düzenleme yapılarak maden ocaklarından elde edilecek gelirlerin en azından bir kısmının yerel yönetimlere kaydırılması gerekiyor" dedi.
Ağbaba, en çok maddesi olan Diyanet İşleri Başkanlığı'na ilişkin ise, "Diyanet İşleri kendisini çok konuşturan bir kurum. Devlet sayenizde bir çiftliğe dönüşmüş durumda" diye konuştu.
"Biz burada AYM'nin iptal ettiği kararlarla zaman kaybetmekteyiz"
Farklı komisyonların görev alanlarına giren maddelerin tamamının Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülerek kabul edilmesine tepki gösteren CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin ise şunları söyledi:
"Teklifte yer alan maddeler ayrı ayrı ihtisas komisyonlarının çalışma alanına giren ve tartışılması gereken maddelerdir. Bizim bugün tartışmamız gereken Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmiş maddeleri tartışmak değil maden yasasının çıkartıldığı günden itibaren YAN, 40 yılda 29 kez değişmesi, yani bizim orman ve sulak alanları korumamız gerekirken MTA elindeki ruhsatları MAPEG'e devrediyor ve bu ülkenin maden ruhsatları satışa çıkartılıyor. Yine Türkiye'nin enerji talebinin yüzde 74'ü dışa bağımlıyken maalesef Türkiye yerli ve çevre ile uyumlu enerji kaynaklarını kullanamıyor. Türkiye'nin enerji konusunda ciddi çalışmalar yapması gerekirken biz burada AYM'nin iptal ettiği kararlarla zaman kaybetmekteyiz.
Madenlerde iş cinayetleri alabildiğine sürüyor. Kar ve rant hırsı ve vahşi madencilik 13 Mayıs 2014'te 301 madencimizin hayatına mal oldu. Bundan ders çıkardık mı? Adalet tesis edilmedi, göstermelik cezalarla üstü kapatılmaya çalışıldı. Bu maden facialarından ders almadık. Kaybettiklerimizi hep rahmetle anıyoruz ama artık rahmet değil önlem alma zamanıdır. İnsanların maden facialarında, depremde, selde ölüme terk edilmemesi için hiçbir yetkilinin sorumluluk almadıkları bu sürecin sona ermesi gerekiyor."