(TBMM) - Hakimler ve Savcılar Kurulu’na (HSK) bugün üye seçiminin yapılacağı TBMM Genel Kurulu çalışmaları gergin başladı. CHP grubu,  Anayasa Mahkemesi’nin Can Atalay kararını okutan TBMM Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca'ya TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş tarafından görev verilmemesine tepki gösterdi. CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, "Bu Meclis'i Cumhur İttifakı'nın Meclis Başkanvekillerinin Meclis'i haline getiriyorsunuz. Bu kabul edilebilir mi" dedi. CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır ise "Anayasa’da Silivri'yi siyasilerin yattığı bir yer haline getireceksin, bürokratlar orada bulunacak ve bu hakkı savunacak kadın bir Meclis Başkanvekiline görev vermeyeceksin... Neye göre? İçtüzük bunu emretmiyor" ifadelerini kullandı.

TBMM Genel Kurulu'nda Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu tarafından belirlenen 15 aday arasından yapılacak HSK’ye seçimleri gergin başladı. CHP grubu, 16 Nisan’da Anayasa Mahkemesi’nin Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesi işleminin yok hükmünde olduğuna ilişkin hak ihlali kararını TBMM Genel Kurulu’nda okutan CHP’li TBMM Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca'ya TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş tarafından görev verilmemesine tepki gösterdi. 

CHP grubu, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un yönettiği oturum için toplantı yeter sayısı istedi. Meclis Başkanı Kurtulmuş, birleşime 10 dakika ara verdi. Kurtulmuş, aranın ardından yoklama yapmadan birleşimi açması üzerine CHP, usul tartışması açılmasını istedi.

 "Milletvekilinin hakkını koruyamıyorsa Meclis'in dışarıda bir saygınlığı kalır mı?"

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, şunları söyledi:

"Anayasa’nın 96. maddesi TBMM'nin tüm işlerinde karar yeter sayısı olarak 3'te biri ortaya koymuştur. Siz toplantıyı açtığınızda 200 milletvekilinin olup olmadığı konusunda tereddüt içinde olursanız mutlaka oylamaya gitmeniz gerekir. Bu konu size hatırlatıldı. Burada 200 milletvekilinin olmadığı görülüyor. Ancak siz bu oylamaya gitmediniz ve açıp kapatmak suretiyle Meclis'i açmış bulundunuz. 

14 Mayıs 2023'te Hatay halkının oylarıyla Can Atalay milletvekili seçildi ve milletvekili seçilmesine rağmen iki yılı aşkın süredir Silivri'de mahpus tutuluyor. AYM'nin bu konuda açık kararları var. Anayasa Mahkemesi kararlarından evvel ortaya çıkmış bir sürü Yargıtay kararı bize parmak salladı. 'Sen nasıl Meclis Başkanı olarak benim kararımı okutmazsın' dedi. Bu fiili içtüzük ihlali olarak Anayasa Mahkemesi'ne götürdük. AYM burada yaptığımız oylamayı yok hükmünde saydı. Biz burada bir Meclis Başkanvekilinin bir milletvekilinin hakkını, hukukunu korumasını ve AYM'nin kararını okutmasını sanki illegal bir iş olarak görüyoruz. Bu kabul edilebilir bir şey mi? Meclis Başkanvekili milletvekilinin hakkını koruyamıyorsa Meclis'in dışarıda bir saygınlığı kalır mı? 

Siz AKP ve MHP'nin Meclis Başkanvekilleriyle Meclis'i yönetiyorsunuz. Sırrı Süreyya Önder'in ölümünden sonra Gülizar Biçer Karaca'ya söz vermeyerek bu Meclis'i Cumhur İttifakı'nın Meclis Başkanvekillerinin Meclis'i haline getiriyorsunuz. Bu kabul edilebilir mi? Türkiye'de sorumlu bir muhalefet vardır biz bu Meclis'in çalıştırılmasını ve bu Meclis'in saygın biçimde memleketin sorunlarına eğilerek çözüm üretmesini, sanal gündemlerle oyalanmaması gerektiğini söylüyoruz."

"Başkanvekilinin yetkisini aşması ve görevini kötüye kullanmasıdır"

AK Parti Tokat Milletvekili Mustafa Arslan, "CHP'nin Meclis'in Meclis Başkanı tarafından yönetilmesine itirazı var. Bunu kabul etmek mümkün değil. Her zaman muhalefet milletvekilleri bu Anayasa’yı bize salladılar. Meclis İçtüzüğü’ne göre Meclis'i Meclis Başkanı yönetir. Meclis Başkanı’nın yönetimine itiraz dünyanın hiçbir yerinde görülmememiştir. Meclis'in gündemi Danışma Kurulu’nda ve gündemle ilgili alınacak kararlarda belli. Meclis gündeminde olmayan şeyleri Meclis Başkanı da Meclis Başkanvekili de burada konuşamaz, okutturamaz" dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Leyla Şahin Usta, "Bir Meclis Başkanvekili Meclis Başkanı’nın onayına sunmadan herhangi bir yazıyı alıp kendi kafasına göre Divan'da okutma hakkına sahip değildir. Bu kesinlikle başkanvekilinin yetkisini aşması ve görevini kötüye kullanmasıdır. Sırrı Süreyya Önder'in hasta olduğu özel bir oturumda çıkmış bilerek ve isteyerek korsan olarak okumuştur. Bu nedenle Meclis Başkanı’nın yapmış olduğu usul ve uygulama da İçtüzüğe uygundur" dedi.

"Sizi de bağlayan bir Anayasa Mahkemesi var"

Yeni Yol Grup Başkanı Bülent Kaya ise şunları söyledi:

"Çıplak bir gözle dahi burada 200 kişi yokken bana verilen yetki gereği ben vardır diyorum derseniz tarafsızlığınıza gölge düşer. Başkanlık tezkereleri TBMM Başkanı tarafından ilgili gündemde buraya iletilmediği takdirde bir Meclis Başkanvekilinin herhangi bir tezkereyi burada okutmasının İçtüzüğe aykırı olduğunu düşünüyorum. Şayet Gülizar Hanım o oturumda bunu bir tezkere olarak okutmuşsa elbette İçtüzüğe aykırıdır. Sayın Başkan tezkereler sizin onayınızla buraya gelip okunur ama sizi de bağlayan bir Anayasa Mahkemesi var."

"'Ben Gülizar Biçer Karaca'ya kızdım, görev vermiyorum' diye bir şey olamaz"

CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır ise şunları söyledi:

"Eğer bir ülkede Hatay'ın seçilmiş milletvekili cezaevindeyse Anayasa Mahkemesi açık ihlal kararı vermişse, Yargıtay bu karara direnmişse Sayın Bekir Bozdağ Anayasa Mahkemesi kararını okumayıp Yargıtay kararını okumuşsa korsan eylem hangisi sormak isterim. Anayasa’da Silivri'yi siyasilerin yattığı bir yer haline getireceksin, bürokratlar orada bulunacak ve bu hakkı savunacak kadın bir Meclis Başkanvekiline görev vermeyeceksin... Neye göre? İçtüzük bunu emretmiyor. 'Ben Gülizar Biçer Karaca'ya kızdım, görev vermiyorum' diye bir şey olamaz. Bu görevdeki tüm haklarını Anayasa ve İçtüzüğe göre alıyor, Meclis Başkanı lütfetmiyor."

Kurtulmuş, TBMM İçtüzüğü'nün 57. maddesinin TBMM Başkanı'na yoklama konusunda takdir yetkisi verdiğini, Başkan'ın tereddüde düşmezse yoklama yapmadan birleşimi açabileceğini belirterek görüşmelere geçti.

 

 

Kaynak: ANKA