Türkiye'de uzun süredir tartışma konusu olan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES), Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın hazırladığı yeni yasa taslağı ile yeniden gündeme geldi. Önümüzdeki günlerde Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunulması planlanan düzenleme, “emeklilikte ikinci maaş” vaadiyle tanıtılsa da uzmanlar ve çalışanlar tarafından ciddi eleştirilerle karşılanıyor.
“KIDEM TAZMİNATINA ÇÖKME PLANI” ELEŞTİRİSİ
Sisteme yönelik en sert çıkışlardan biri, çalışma hayatı ve sosyal güvenlik alanında uzman olan Prof. Dr. Aziz Çelik’ten geldi. Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda TES düzenlemesi için, "Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi kıdem tazminatına çökme planıdır" ifadelerini kullanan Çelik, sistemin çalışanların kazanımlarını tehdit ettiğini savundu.
ZORUNLU KESİNTİ UYGULANACAK
Mevcut Bireysel Emeklilik Sistemi’ne (BES) birçok açıdan benzeyen TES, bu kez tüm özel sektör çalışanları için zorunlu olacak. Taslak çalışmada, sistemin iki farklı modelle hayata geçirileceği belirtiliyor: Karma TES ve İsteğe Bağlı TES.
Taslağa göre, tüm çalışanların brüt maaşlarından her ay yüzde 3 oranında kesinti yapılacak. Aynı oranda işveren katkısı da eklenecek. Buna ek olarak, devletin de katkı sağlamasıyla, çalışanlara emeklilik dönemlerinde “ikinci bir maaş” verilmesi planlanıyor.
10 YIL ZORUNLU KATILIM, 55 YAŞ EMEKLİLİK ŞARTI
Sistemden ödeme alabilmek için katılımcıların en az 10 yıl boyunca sistemde kalmaları gerekecek. Ayrıca 55 yaş şartı da aranacak. Gerekli şartları sağlayan çalışanlar, dilerlerse sistemde biriken tutarı toplu olarak alabilecek, ya da düzenli aylık ödemeler şeklinde maaş benzeri bir gelir elde edebilecekler.
GEÇİM SIKINTISI YAŞAYANLAR TEPKİLİ
Yüksek enflasyonun etkisiyle gelirlerinin önemli bir kısmını temel ihtiyaçlara ayırmak zorunda kalan milyonlarca çalışan, maaşlarından yapılacak zorunlu kesintiye tepkili. Birçok çalışan, rızaları dışında yapılacak bu kesintilerin halihazırda yaşanan geçim zorluğunu daha da artıracağı görüşünde.
AK PARTİ YASA TEKLİFİNİ DESTEKLİYOR
AK Parti’nin desteklediği düzenleme, emeklilik sisteminde reform niteliğinde bir adım olarak sunulurken, özellikle işçi sendikaları ve sivil toplum kuruluşları tarafından dikkatle takip ediliyor. Meclis’te yapılacak görüşmelerin ardından, sistemin yıl sonuna kadar yasalaşması bekleniyor.