(TRABZON) - Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya, Trabzon Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi ile belediye personelinin eserlerinden oluşan Genç Sanatçılar 2. Karma Resim Sergisi’nin açılışına katıldı. Kaya, “Bugün, resim deyince akla gelen en nadide isimler Trabzon'dan çıkmış, bu bir tesadüf değil. Bir ressamlar kenti olan Trabzon’un bu özelliğini öne çıkarmalıyız” dedi.
Ortahisar Belediyesi Basın Tarihi Müzesi'nde düzenlenen resim sergisinin açılışına Başkan Kaya’nın yanı sıra CHP Trabzon İl Başkanı Mustafa Bak, TRÜ Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekan Yard. Doç Dr. İlkay Canan Okkalı, Ortahisar Belediye Başkan Yardımcıları Ernul Arslan ve Mustafa Özer İskender, CHP Ortahisar İlçe Kadın Kolları Başkanı Şennur Güler Özkan ve sanatseverler katıldı.
Trabzon’un çok ünlü ressamlar yetiştiren bir ‘ressamlar kenti’ olduğunun altını çizen Kaya, şunları söyledi:
“Trabzon her şeyden önce bir ressamlar kenti”
“Trabzon çok özel, çok kadim, çok kültürlü bir kent. Trabzon deyince akla birçok şey gelse de maalesef Trabzon'un bir ressamlar kenti olduğu çok konuşulmuyor. Oysa Trabzon'un geçmişinde böyle bir yönü var. Trabzon, Türkiye'nin en iyi ressamlarını yetiştiren bir kent. Bugün, resim deyince akla gelen en nadide isimler Trabzon'dan çıkmış, bu bir tesadüf değil. Bu bizim genlerimizde var. Evet, spora yatkınlık var, kültür, sanat, tarih her şey var ama Trabzon her şeyden önce bir ressamlar kenti. Fakat Trabzon, bu özelliğini çok anlatamamış ve yansıtamamış bir kent. Bunun üzüntüsünü taşıdığımı ifade etmek isterim.
“Resim-heykel müzemizin olmaması büyük bir eksiklik”
Bugün Trabzon'da ressamlarımızın birbirinden değerli eserlerini sergileyebileceğimiz bir resim-heykel müzemizin olmaması büyük bir eksiklik. Umarım, bunu bu dönem içinde gerçekleştirebiliriz. Benim de resme özel bir ilgim var, zaman zaman evde kendimce bir şeyler karalamaya çalışırım. Geçenlerde bir sergi açılışına katıldım, orada Makedonya'dan gelen bir grupla tanıştık. Makedonya'da küçük bir şehrinde, 5-6 yaşlarından 18-19 yaşlarına kadar dünyanın muhtelif ülkelerinden gençlerin eserlerini orada bir enstitüde kabul ediyorlar, bir elemeden geçirip sonrasında onları davet ediyorlar ve bütün dünyaya mesajlar veren işler yapıyorlar. Bizim aslında çok daha büyük zenginliğimiz var, altyapımız var, imkanlarımız var ama biz bu ressamlar kenti olgusunu istenilen noktaya taşıyamamışız. Bu anlamda sizlerle iş birliği yaparak, genç ressam arkadaşlarımızla işbirliği yaparak birbirinden değerli Trabzonlu ressamları, buradaki sizlerin katkısını harmanlayıp güzel bir çalıştay, müzayede, sonrasında da satılan eserlerden sanatçılarımıza haklarını verip geri kalan eserlerle de güzel bir müze, bir resim sergisi oluşturabilirsek Trabzon adına çok güzel bir işi hep birlikte yapmış oluruz.”
Trabzon’u, her köşesinde kültür sanat etkinliklerinin olduğu bir kent haline getirmek istediklerini dile getiren Kaya sözlerini, şöyle tamamladı:
“Şehrin her bir köşesini, bir sergi salonuna, bir müzeye dönüştürelim istiyorum”
“Tabii burada genç sanatçılarımızın desteği ve katkısı da çok önemli olacak. Onlarla işbirliği halinde alttan başlayıp tepeye kadar güzel bir sanat yolculuğuna bu kenti hazırlayalım istiyorum. Bu şehrin her köşesinde sanat etkinlikleri, kültür etkinlikleri olsun istiyorum. Trabzon'da istenilen düzeyde salonlar yok mazereti olmasın. Şehrin her bir köşesini, bir sergi salonuna, bir müzeye dönüştürelim istiyorum. Sanatı şehrin her köşesine taşıyalım. Bir parkın köşesine taşıyalım, bir sokağın köşesine taşıyalım. Uzunsokak'ı Maraş Caddesi'ni müzik tınılarının yükseldiği, resimlerin sergilendiği bu tür alanlara dönüştürelim istiyorum. Umarım bu düşüncemizi hep birlikte hayata geçiririz.”
Konuşmaların ardından davetlilerle birlikte sergiyi gezen Kaya, sergide yer alan eserleri yapan genç sanatçılara teşekkür etti. Sergide çalışmaları yer alan öğrencilere de teşekkür belgesi verildi.