SSR Mining ve Çalık Holding ortaklığındaki Anagold altın madeninde yaşanan toprak kayması sonucu meydana gelen faciada 9 işçi hayatını kaybetmiş, olay büyük bir çevresel felakete neden olmuştu.
Dava kapsamında 5’i tutuklu 43 sanık, “Taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmak” ve “Çevreyi taksirle kirletmek” suçlamalarıyla Erzincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanıyor. Duruşma, tutuksuz sanıkların ifadeleriyle devam etti.
"ÜÇÜNDEN BİRİNDE EKSİK VAR"
Mahkemede savunma yapan tutuksuz sanıklardan Aykut Ayderman, sektörde mevzuat eksikliği olduğunu dile getirerek şu ifadeleri kullandı:
"Yığın liç yönetmeliği ve hatta sektörün genelinde mevzuat olarak bir boşluk olduğunu düşünüyorum. Bir de bu işin başındaki mühendislerin etkin olmadığını düşünüyorum. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Kültür Bakanlığı… Üçünden birinde eksik var."
AİLELER SORUMLULARIN YARGILANMASINI İSTİYOR
Faciada hayatını kaybeden işçilerden Uğur Yıldız’ın annesi Sevda Yıldız, mahkeme sürecine dair Evrensel’e yaptığı açıklamada, sanıkların tahliyelerini isteyerek "ellerini kollarını sallayarak" mahkeme salonundan çıkabileceğini söyledi. "Hiçbir şey olacağı yok. Biz yine de mücadelemize devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.
Madende yaşamını yitiren Mehmet Kazar’ın kızı Hatun Kazar ise tüm sanıkların kendilerini suçsuz gösterdiğini belirterek şunları söyledi:
"Eğer öyleyse sorumlu kimse ya onu söylesinler ya da hepsinden şikayetçiyim, hepsi sorumlu. Orada 1 yıl evvel çalışan mühendise babam fazla yükleme yapıldığını söylediğinde, babama ‘Benim işimi nereden biliyorsun’ cevabı veren o mühendis de sorumlu. Babamın üzerine yığın liçi gelene kadar sesini duyduk. Oradan çıkmak istedi ama çıkarmadılar. Mahkemede liçin altında kalanlar sorumlu, hatalı gibi davranıyorlar, bunu kabul etmiyoruz. Kimin sorumlu olduğu açığa çıksın istiyoruz biz. 4 buçuk ay madende bekledik, kardeşimin üniversite sınavına gireceği gün babamın kalan parçalarını bulduk. Onay veren herkes sorumlu, hepsinden şikayetçiyiz. ÇED raporuna onay veren Murat Kurum’un da yargılanmasını istiyorum."
Aileler, sadece tutuklu sanıkların değil, sürecin tüm sorumlularının hesap vermesi gerektiğini belirterek, Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporuna onay veren dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un da yargılanması gerektiğini ifade etti.