Gece saatlerinde başlayan ve yaklaşık 12 saat süren yangın, öğle saatlerine doğru kontrol altına alınabildi. Felaketin mutfakta kullanılan kızartma amaçlı grill tezgahından kaynaklandığı belirlendi. Yangının ardından olayın boyutu kadar, denetim ve sorumluluk konularındaki belirsizlik de gündemi sarstı.

YETKİ TARTIŞMASI ALEVLENDİ

Yangının hemen ardından, denetim sorumluluğuna ilişkin tartışmalar başladı. Bolu Belediyesi’ni hedef alan iddialara yanıt veren Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, belediyenin büyükşehir statüsünde olmaması nedeniyle otelin bulunduğu alanın kendi mücavir alanları dışında olduğunu açıkladı. Özcan, “beni de yargılayabilirsiniz” diyerek, iddialara karşı açık çağrıda bulundu.

BİLİRKİŞİ RAPORU DEĞİŞTİRİLDİ, TEPKİLER BÜYÜDÜ

Yangının ardından hazırlanan ilk bilirkişi raporu, otelin denetim sorumluluğunun Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda olduğunu ortaya koydu. Ancak daha sonra bilirkişi heyetinin değiştirilmesiyle yeni bir rapor hazırlandı. CHP, bu değişikliğe sert tepki göstererek, sürecin siyasi baskıyla yönlendirildiğini öne sürdü.

İL ÖZEL İDARESİ'NİN ROLÜ DE TARTIŞMA KONUSU

Otelin bulunduğu bölgenin büyükşehir belediyesine bağlı olmaması, denetim yetkisinin İçişleri Bakanlığı’na bağlı İl Özel İdaresi’ne ait olmasını beraberinde getiriyor. Bu yapı içindeki denetimsizlik ise kamuoyunun tepkisini çekti.

BOLU CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI DAVA AÇTI

Faciaya ilişkin adli süreçte de önemli bir gelişme yaşandı. Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı, Grand Kartal Otel yangınına dair soruşturma kapsamında 13 kişi hakkında ayrı ayrı 1998’er yıl, 19 kişi hakkında ise 22 yıl 6’şar aya kadar hapis istemiyle dava açtı. Olayla ilgili yargı süreci önümüzdeki günlerde başlayacak.

Kaynak: Haber Merkezi