(ANKARA) - CHP Giresun Milletvekili Elvan Işık Gezmiş, Giresun’un Çatalağaç Köyü’nde faaliyet gösteren Alagöz Maden'in atık suyunun dereye boşaltılmasına ilişkin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Gezmiş önergesinde, "Bu çevre suçuna ilişkin bakanlığınızca yapılan resmi bir inceleme var mıdır?" diye sordu. 

AK Parti Iğdır Milletvekili Cantürk Alagöz'ün Giresun Doğankent ilçesi Çatalağaç Köyü’ndeki maden ocağının atık havuzundaki suyun dereye boşaltıldığı vatandaşlar tarafından kayıt alınmış ve sosyal medyada paylaşılmıştı. Zehirli atıkların çevreye yayılması sonrası CHP Giresun Milletvekili Elvan Işık Gezmiş, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. 

Gezmiş'in soru önergesinde şu ifadeler yer aldı:

"Giresun’un Doğankent ilçesi Çatalağaç Köyü’nde faaliyet gösteren Alagöz Madene ait olduğu belirtilen kurşun, çinko, bakır, altın gibi maden arama sahasında, Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci tamamlanmadan üçüncü bir atık havuzu inşa edildiği, bu havuzdan zehirli atık suların dereye karıştığı ve çevreye yayıldığı video kayıtlarıyla kamuoyuna yansımıştır. 

"Şirketin faaliyetleri açık bir biçimde çevreye ve halk sağlığına kast etmektedir"

Dönemin Giresun Valisi 17 Haziran 2022 tarihinde 'ÇED gerekli değildir.' kararı vermiştir. Bu karar 22 Ağustos 2022 tarihinde mahkemeye taşınmıştır. Daha sonra yapılan şikayetler üzerine olay basına yansımış, Giresun Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından burada yapılan inceleme sonucu şirkete ceza kesilmiş ve 120 gün süre verilerek buradaki tahribatı gidermesi istenmiştir. Şirketin faaliyetleri açık bir biçimde çevreye ve halk sağlığına kastetmektedir. Bu bilgiler doğrultusunda:

1. Söz konusu maden sahasında ÇED süreci tamamlanmadan yeni bir atık havuzu inşa edildiği bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir? Eğer bilginiz dahilinde ise bakanlığınızca bir işlem yapılacak mıdır?

2. Kimyasal atık içeren suların dereye sızdığına dair görüntüler kamuoyuna yansımıştır. Bu çevre suçuna ilişkin bakanlığınızca yapılan resmi bir inceleme var mıdır? Yoksa soruşturma başlatılacak mıdır?

3. Bu maden işletmesine daha önce uygulanan idari yaptırımlar nelerdir? 120 gün süre verilen yükümlülükler yerine getirilmiş midir? Getirilmediyse bu şirkete tanınan ayrıcalığın arkasında ne yatmaktadır? Neden faaliyetini sürdürmesine izin verilmektedir?

4. Giresun halkının sağlığını ve doğasını tehdit eden bu maden faaliyetlerinin derhal durdurulması için bakanlığınız ne zaman harekete geçecektir?"

Kaynak: ANKA