Projenin, yıl sonuna kadar 81 il ve ilçede uygulanabilir hale getirilmesi planlanıyor.

Her yıl 30-35 milyon ton katı atığın ortaya çıktığı Türkiye’de, bu sistemle içecek kutuları ve pet şişeler geri dönüşüm makinelerine atılarak ham maddeye dönüştürülecek ve karşılığında ödeme yapılacak.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, DSYS ile ilgili yaptığı açıklamada, “20 milyardan fazla içeceği depozito işaretli ambalajlarla piyasaya sürdük.

Depozito iade makineleri sayesinde ambalajlar artık atık değil, ham madde olacak.

Bu sistemle yılda 25 milyar şişeden fazlasını geri dönüşüme kazandırmayı hedefliyoruz. 2025 yılı sonunda bu sistem, 85 milyon vatandaşımıza hizmet verecek” dedi.

Projenin pilot uygulamasına başlayan Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Alemdar, "Sıfır atık ve sıfır emisyon hedeflerimiz doğrultusunda böyle bir projeyi şehrimize kazandırdığımız için mutluyuz. Temiz, yeşil ve oksijen dolu bir Sakarya hayal ediyoruz. Yakında şehir genelinde atık toplama makinelerini göreceğiz” ifadelerini kullandı.

Depozitosu Olan Ambalajlar (DOA) uygulamasıyla, üzerinde depozito logosu bulunan plastik, cam ve alüminyum şişeler, sisteme entegre iade makinelerine atılabilecek.

İade edilen her ambalaj başına belirlenen teşvik bedeli vatandaşın e-cüzdan hesabına yatırılacak.

Sakarya’da başlayan pilot uygulamanın, yıl sonuna kadar tüm Türkiye genelinde yaygınlaştırılması hedefleniyor. Bu sayede vatandaşlar hem çevreyi koruyacak hem de kazanç sağlayacak.