MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin PKK elebaşı Abdullah Öcalan için yaptığı "umut hakkı" ve İmralı çağrılarının ardından, Kürt sorununa ilişkin KONDA Barometresi 2024 Almanağı’ndan çarpıcı veriler ortaya çıktı.

Toplamda 36 bin 774 kişiyle yapılan çalışmada, Kürt sorununda olası yeni bir çözüm sürecine yönelik toplumsal desteğin boyutları araştırıldı.

Sabancı Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ayşe Betül Çelik ve Central Florida University’den Prof. Dr. Mehmet Gürses’in deneysel çalışmasında, katılımcılar üç farklı gruba ayrılarak çeşitli senaryolar sunuldu.

Araştırmada, çözüm sürecine destek oranının en çok “terörle mücadelenin ekonomik maliyeti” hatırlatıldığında arttığı belirlendi.

2022 yılının Şubat ayında, “Güneydoğu/Kürt sorunu en iyi nasıl çözülür?” sorusuna “Terörü yok ederek” yanıtını verenlerin oranı yüzde 35 iken, 2024 yılı Kasım ayında bu oran yüzde 40’a yükseldi.

Demokratikleşmeyi bir çözüm yolu olarak görenlerin oranı ise aynı dönemde yüzde 20’den yüzde 16’ya düştü.

Çözüm için müzakere yoluna destek verenlerin oranında da azalma yaşandı. Şubat 2022’de yüzde 14 olan bu oran, Kasım 2024’te yüzde 11’e geriledi.

“Kürt sorunu yoktur” diyenlerin oranında da artış gözlendi.

Şubat 2022’de yüzde 23 olan bu görüş, Kasım 2024’te yüzde 28’e yükseldi.

KONDA’nın 2024 Barometresi, toplumsal algılarda ekonomik faktörlerin önemini vurgularken, müzakere gibi çözüm süreçlerine desteğin azaldığını ve Kürt sorununun reddine yönelik görüşlerin arttığını ortaya koydu.