Suriye'de Baas rejiminin 61 yıllık hakimiyeti sona erdi. Heyet Tahrir el Şam (HTŞ) ve Suriye Milli Ordusu'nun (SMO) başlattığı operasyonların ardından rejim devrildi. Devrik lider Beşar Esad, ülkeden kaçarak Rusya'ya sığındı. Esad'ın kaçışının ardından Türkiye'ye yönelik uygulanan ambargo gün yüzüne çıktı.
''TÜRK LİRASI SURİYE'DE GEÇMİYOR''
Sözcü TV muhabiri Gülnur Saydam, bölgedeki durumu aktarırken, Türk lirasının Suriye’de geçmediğini ve Türkiye ile iletişim kurmanın mümkün olmadığını bildirdi. Döviz bürolarında Türk lirasının kabul edilmediğini belirten Saydam, ambargo döneminin zorluklarını şöyle aktardı:
"Bugün buraya geldiğimizde, Türk lirasının burada geçmediğini öğrendik. Döviz merkezlerinde Türk lirasına dair hiçbir şey yoktu, bu yüzden paramızı çeviremedik.
Aynı şekilde, bir Suriye hattı aldığımızda fark ettik ki, önceki rejim döneminde olduğu gibi, bu sistemde de Suriye’den, özellikle Şam ve Lazkiye’den, Türkiye’yi aramak mümkün değil. Yani uluslararası iletişimde Türkiye’nin bulunmadığını öğrendik. Bu durum, yayın yaparken bizler için de büyük bir zorluk oluşturdu."
REJİMİN DÜŞÜŞÜNE TEPKİLER
Esad rejiminin çöküşü bölgedeki halk arasında karışık tepkilere neden oldu. Muhabir Gülnur Saydam, bazı Suriyelilerin bu gelişmeleri sevinçle karşıladığını, ancak farklı mezhepler ve dinlere mensup olanların ya da HTŞ yönetiminde kalmak istemeyenlerin büyük bir endişe içinde olduğunu ifade etti. Türkiye'ye göç etmek isteyenlerin sayısında artış yaşandığını vurgulayan Saydam, bölgede kaotik bir durumun hakim olduğunu belirtti.