Savunma sanayi ve havacılık sektöründe yerli üreticilerin küresel pazarlarda tanınırlığını artırmak ve ihracatını güçlendirmek amacıyla kurulan DAMISE, firmaların uluslararası iş birliklerini geliştirmesine ve sektörde daha görünür olmasına katkı sağlamayı hedefliyor.
Son yıllarda büyük bir ivme kazanan Türkiye’nin savunma sanayi sektörü, yerli ve milli teknolojilerle geliştirilen sistemlerle hem iç pazarda hem de uluslararası alanda dikkat çekiyor. Savunma, havacılık, uzay ve denizcilik sektörlerinde faaliyet gösteren firmalar, küresel tedarik zincirine entegre olabilmek ve rekabet gücünü artırabilmek için dijital çözümlere yöneliyor.
Bu kapsamda kurulan DAMISE, yerli üreticilerin markalaşma ve ticarileşme süreçlerini hızlandırarak küresel pazarlara açılmasını sağlıyor. Platform; Ekosistem, Akademi, Tedarikçi Yönetim Sistemi, Dijital Vitrin ve Dijital Lansman olmak üzere beş temel alanda hizmet veriyor. Şirket, 2024 yılında 7 milyar doları aşan savunma sanayi ihracat rakamlarına katkı sağlamayı amaçlıyor.
“YERLİ ÜRETİCİLERİ DÜNYAYLA BULUŞTURUYORUZ”
DAMISE Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Yasemin Ok, platformun ortaya çıkış sürecini ve hedeflerini anlattı. Sektör analizleri ve yapılan çalışmalar sonucunda, yerli üreticilerin markalaşma ve küresel pazarda rekabet edebilme konusunda zorlandığını tespit ettiklerini belirten Ok, şu ifadeleri kullandı:
"Firmalarımız, kaliteli ve güvenilir ürünler geliştirmesine rağmen markalaşma ve uluslararası pazarlara açılma konusunda sıkıntılar yaşıyor. Küresel tedarik zincirine giriş süreçleri, ihracattaki engeller ve ana üreticilerle (OEM) çalışırken yaşanan zorluklar firmalarımızın önünde büyük bir bariyer oluşturuyordu. Bu sorunları çözmek için DAMISE'yi kurduk ve dijital ekosistem platformu oluşturduk."
Ok, ayrıca sektöre yönelik spesifik bir arama motorunun bulunmaması ve firmaların ürünlerini etkin bir şekilde sergileyebileceği bir alan eksikliği nedeniyle bu ihtiyacı karşılamayı hedeflediklerini söyledi.
“DÜNYANIN HER YERİNE ULAŞABİLİYORUZ”
DAMISE’de Ekosistem, Akademi, Tedarikçi Yönetim Sistemi, Dijital Vitrin ve Dijital Lansman alanlarında hizmet sunuluyor. Ok, platformun işleyişiyle ilgili şu bilgileri verdi:
Ekosistem: Firmalar, ürün ve hizmetlerini detaylarıyla sergileyerek alıcılarla doğrudan iletişim kurabiliyor.
Akademi: DUNS Number gibi küresel sistemlere giriş süreçleriyle ilgili stratejik eğitimler veriliyor.
Tedarikçi Yönetim Sistemi: Firmalar, havacılık ve savunma gibi sektörlerde nasıl tedarikçi olunabileceğini öğrenerek süreçlere entegre olabiliyor.
Dijital Vitrin: Fuar ve etkinliklerin dijital ortamda uzun süreli sergilenmesini sağlıyor.
Dijital Lansman: Yeni ürünlerin fiziksel tanıtımla eş zamanlı olarak küresel pazarlara ulaştırılmasını sağlıyor.
"Hibrit etkinliklerle firmalar, fiziksel ve dijital ortamlarda aynı anda ürünlerini sergileyerek potansiyel alıcılara daha etkin ulaşabiliyor" diyen Ok, kültürel ve sektörel ihtiyaçlara özel tasarlanan çok dilli lansman modülleri ile küresel çapta etkinlikler düzenlediklerini belirtti.
DAMISE’nin savunma, havacılık, uzay ve denizcilik sektörlerinde faaliyet gösteren 56 alt sektörü bir araya getirdiğini belirten Ok, platformda 2 bin 500 kayıtlı firma ve 4 bin 500’den fazla ürün ve hizmetin yer aldığını söyledi.
"Uluslararası üyelerimiz arasında İngiltere, Almanya, İtalya, ABD, Çin, Güney Afrika ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkeler bulunuyor. Üyelik paketleriyle firmalara özel hizmetler sunarak sektördeki ihracat olanaklarını genişletiyoruz" dedi.
Şu ana kadar 1 milyon dolarlık yatırım aldıklarını belirten Ok, gelecek dönemde küresel pazarlara açılma hedefiyle yatırımlarını artıracaklarını söyledi.
"Ülkeler bazında DAMISE distribütörleri ve sektör iş birlikleri oluşturmayı hedefliyoruz. Savunma sanayisinde küresel rekabeti artıracak dijital çözümler geliştirmeye devam edeceğiz."
“TÜRK FİRMALARINI ULUSLARARASI ARENAYA TAŞIYORUZ”
DAMISE Yönetim Kurulu Başkanı İlhan Bölük, platformun hızla büyüdüğünü belirterek, şu açıklamalarda bulundu:
"2 bin 500 üyemiz var ve her geçen gün büyüyoruz. Hedefimiz, Türk firmalarını uluslararası arenaya taşımak. Bu doğrultuda, küresel organizasyonlara katılarak firmalarımıza yeni ihracat kapıları açıyoruz."
Bölük, DAMISE'nin uluslararası ihaleleri firmalara duyurarak onların bu süreçlere dahil olmalarına olanak sağladığını ifade etti.
"2025 yılında NATO ihaleleri var. Türk firmalarının bu ihalelerden aldığı payı artırmak istiyoruz."