Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde, sulama birliğinin dekar başına aldığı ücretlere yaptığı yüksek zamlar, çiftçilerin tepkisine neden oldu. Son birkaç yılda sulama bedellerinin 10 kattan fazla arttığını belirten çiftçiler, hasat sonrası kazançlarının büyük bir kısmının sulama ücretine gittiğini ifade etti.

Özlüce kırsal mahallesinde toplanan bir grup çiftçi, Topçu Gündaş Sulama Birliği’nin pamuk üretiminde dekar başına sulama ücretini 2 bin 900 TL’ye yükselttiğini belirterek bu durumu protesto etti.

200 TL OLAN ÜCRET 2 BİN 900 TL’YE ÇIKTI

Geçen yıla göre yüzde 50 daha fazla sulama ücreti ödediğini söyleyen çiftçi Sabri Karaca, yaşadıkları ekonomik zorlukları şu sözlerle dile getirdi:

"Kazandığımızı suya veriyoruz. Suyun maliyeti çok pahalı. 50 dönüm arazi için geçen yıl 100 bin lira öderken, bu yıl 150 bin lira ödüyorum."

Ziraat odalarının yetersiz kaldığını savunan Adnan Öztürk, tarım sektörünün karşı karşıya olduğu sorunlara dikkat çekerek şunları söyledi:

"Daha önce 200 dönüm ekiyordum ama şimdi 50 dönüme düştüm. Ziraat odası başkanları ne iş yapıyor? Hepsi koltuklarında oturup maaş alıyorlar. Cumhurbaşkanı onları Ankara’ya çağırdı, sadece alkışlamak için gittiler. Orada derdimizi anlatmak yerine neden sessiz kalıyorlar? Siz kimi temsil ediyorsunuz?"

"BU ARTIŞLARI ENFLASYONLA AÇIKLAMAK MÜMKÜN DEĞİL"

Çiftçi Bilal Zeren, devletin verdiği destekleme miktarı ile sulama ücretlerinin orantısız bir şekilde arttığını belirterek, 2021 yılında dönüm başına verilen desteğin yüzde 37’sini sulama birliğine öderken, 2024 yılında bu oranın yüzde 250’ye yükseldiğini dile getirdi.

"2021’de pamuk üretimi için dönüm başına 550 TL destekleme alıyorduk, sulama ücreti ise 200 TL idi. Yani desteklemenin yüzde 37’sini sulama ücretine veriyorduk. Ancak 2024’te durum çok farklı. Şu an dönüm başına aldığımız destekleme 800 TL ama sulama ücreti 2 bin 900 TL’ye çıktı. Artık desteklemelerin tamamını sulama birliğine vermek zorundayız ve yine yetmiyor. Bu artışları enflasyonla açıklamak mümkün değil."

"ÇİFTÇİLER HER YIL ZARAR EDİYOR"

Ziraat Mühendisi Abdurrahman Aydoğdu, Suruç’ta sulama ücretlerinin çok yüksek olduğunu ve çiftçilerin zarar ettiğini belirterek, "Biz Suruçlu çiftçilerin sorunlarını dile getirmek için buradayız. Sulama suyu fiyatları çok yüksek, çiftçiler her yıl zarar ediyor." şeklinde konuştu.

SULAMA ÜCRETLERİ ÜRÜNLERE GÖRE DEĞİŞİYOR

Sulama birliğinin 2024 yılı için belirlediği sulama ücretleri ise şu şekilde oldu:

Pamuk için dekar başına 2 bin 900 TL

Mısır için dekar başına 2 bin 175 TL

Arpa ve buğday için dekar başına 1.160 TL

Kaynak: HABER MERKEZİ