(MUĞLA) - Muğla Büyükşehir Belediyesi, Akdeniz Kentler ve Bölgeler Ajansı (AViTeM) ile Fransız Enstitüsü iş birliğinde düzenlenen "UNOC 4’üncü Hazırlık Semineri"ne ev sahipliği yaptı. Seminerde, Akdeniz kentlerinin denizle ilişkisini sürdürülebilirlik perspektifiyle yeniden değerlendirmek ve ortak çözümler geliştirmek amaçlandı.
Muğla Büyükşehir Belediyesi, AViTeM ve Fransız Enstitüsü iş birliğinde, Fransa’nın Nice kentinde düzenlenecek Birleşmiş Milletler Okyanus Konferansı (UNOC) öncesinde önemli bir hazırlık çalışmasına ev sahipliği yaptı.
Akdeniz kentlerinin denizle ilişkisini sürdürülebilirlik perspektifiyle yeniden değerlendirmek ve ortak çözümler geliştirmek amacıyla UNOC 4’üncü Hazırlık Semineri, Türkan Saylan Çağdaş Yaşam Merkezi’nde gerçekleştirildi.
İki gün süren toplantıya Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, Nice Belediye Başkan Yardımcısı ve AViTEM Başkanı Agnès Rampal, İstanbul Fransa Başkonsolosu Nadia Fanton, Fransa'nın Muğla Fahri Konsolosu Fidel Berber, AViTEM Genel Müdürü ve 2021-2024 Fransız Büyükelçisi François-Xavier Leger Menteşe Belediye Başkanı Gonca Köksal Aras ve STK temsilcileri ve birçok konuk katıldı.
İlk oturumda deniz koruma girişimleri tartışıldı
Seminerin ilk gününde Türkiye Fransız Enstitüsü Genel Müdür Yardımcısı Fabien Flori’nin moderatörlüğünde düzenlenen "Yuvarlak Masa: Öncü Bölgeler, Yeni Kara-Deniz Anlaşması" başlıklı oturumda, öncü bölgeler arasında yürütülen deniz koruma girişimleri ve bu deneyimlerin bölgesel dayanıklılığa katkısı tartışıldı. Moderatörlüğünü Türkiye Fransız Enstitüsü Genel Müdür Yardımcısı Fabien Flori’nin üstlendiği oturumda, Madeleine Cancemi Cap Corse Deniz Parkı Direktörü, Conservatoire du Littoral Avrupa ve Uluslararası Delegesi Fabrice Bernard, Nice Côte d'Azur Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Aurore Asso, Nice Côte d'Azur Üniversitesi Uluslararası Kalkınma ve Avrupa Başkan Yardımcısı Cécile Sabourault yer aldı.
İlk gününün sonunda, Mert Gökalp’in Bodrum ve Korsika’daki deniz çevre koruma sistemlerini karşılaştırdığı Fransızca-Türkçe iki dilli belgesel izleyicilerle buluştu. "Akdeniz'in Geleceği İçin Aktif Bir Kaynak Olarak Somut ve Somut Olmayan Mirasın Korunması ve Desteklenmesi" başlıklı ikinci yuvarlak masa toplantısında, "Akdeniz’in Sesi" belgesine eklenecek olası taahhütler ve öncelikli projeler belirlendi. Toplantıda, Akdeniz kıyılarının korunması ve geliştirilmesine yönelik karşılaşılan riskler, yasal düzenlemeler ve miras değerleri ele alındı.
"Bu seminer, UNOC’a yönelik önemli bir hazırlık sürecinin parçası niteliğinde"
Seminerin ikinci gününde ise alanında uzman katılımcılar, bilgi ve deneyimlerini paylaşarak, Akdeniz’in kıyı mirasının geleceğine ilişkin çözüm önerileri üzerinde durdu. İkinci gün, Menteşe Belediye Başkanı Gonca Köksal Aras'ın açılış konuşmasıyla başladı. Köksal Aras, "AViTEM’ seminerine ev sahipliği yapmaktan büyük bir mutluluk ve heyecan duyuyoruz. Bu seminer, UNOC’a yönelik önemli bir hazırlık sürecinin parçası niteliğinde. Bu seminer bize Batı ve Doğu Akdeniz’de benzer gerçekliklerin yaşandığını fark etme fırsatı sunuyor. Aramızda güçlü ortak noktalar varken, Akdeniz’i korumak ve gelecek nesillere aktarmak hepimizin sorumluluğudur. Bu seminerin amacı, kültürel ve doğal mirasımızı daha güçlü bir şekilde koruyacak kamu politikaları üzerine düşünmek, istişare etmek ve ortaklaşa adımlar atmaktır. Ahmet Başkan’ıma, bize bu alanı açtığı ve bu birlikteliği sağladığı için içtenlikle teşekkür ediyorum” dedi.
AViTEM Genel Müdürü ve 2021-2024 Fransız Büyükelçisi François-Xavier Leger, şunları dile getirdi:
"Mesajımızı uluslararası düzeyde ifade etmeyi amaçlıyoruz"
"Akdeniz binlerce yıllık bir alan. Şu an çevre yönünden sorunlar yaşayan bir alan. Amacımız, Akdeniz bölgelerinin ve paydaşlarının bilgi birikimini ve ortak varlıklarını geliştirmek ve çoklu krizler karşısında bölgesel dayanıklılık için yenilerini geliştirmektir. AVITEM, özellikle gençleri ve sivil toplumu sürece dahil ederek katılımcı demokrasiyi güçlendirmeyi hedeflemekte, bu doğrultuda cinsiyet eşitliğini de esas almaktadır. Akdeniz çevresindeki kolektif direnci artırmaya çalışıyoruz. UNOC’un temel hedefi okyanusların devamlılığını ve sürdürülebilirliğini devam ettirmek. Bugün Muğla’da yaptığımız bu çalışma çok değerli. Bu buluşmayla, Akdeniz’in sesi olarak ortak mesajımızı uluslararası düzeyde ifade etmeyi amaçlıyoruz. İki gündür yürüttüğümüz bu proje, farkındalık yaratma, düşünceyi yansıtma ve bellek kültürünü güçlendirme açısından paha biçilemez bir fırsattı. Bu değerli imkanı sunan tüm paydaşlara ve katkı sağlayan katılımcılarımıza teşekkür ediyoruz."
"Birlikte çözümler üretme kapasitemiz yüksek"
Nice Belediye Başkan Yardımcısı ve AViTEM Başkanı Agnès Rampal da Akdeniz bölgesinin tüm yerel aktörlerinin, küresel düzeyde ortak bir ses oluşturması ve iklim değişikliğine karşı direnci artırma yönünde bölgeyi öncü bir alan haline getirecek ortak taahhütler geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Rampal, "Buluşmamızın temel amacı, UNOC Dünya Okyanus Zirvesi’ne hazırlık sürecinde bir adımı gerçekleştirmektir. Akdeniz, ortak sorumluluk ve kolektif zekayla geleceğimizi birlikte inşa edebileceğimiz bir alandır. İş birliği girişimleri geçmişte de gösterdi ki, birlikte çözümler üretme kapasitemiz yüksek. Artan kriz sıklığı ve şiddeti karşısında, ortak bir vizyonla hareket etmeli, 2050 ve 2100 gibi uzak hedefleri planlarken bugünden eyleme geçmeliyiz. Bu sürecin sonunda ortaya çıkacak olan ‘Akdenizlilerin Sesi’ başlıklı ortak bildiri, UNOC3 zirvesinde tüm dünyayla paylaşılacaktır. Ortak bir gelecek için ortak anlamlar yaratmak, değer sistemlerini paylaşmayı ve demokratik bir tartışma ortamını gerektirir" ifadelerini kullandı.
İstanbul Fransa Başkonsolosu Nadia Fanton ise şunları söyledi:
"İş birliğini geliştirme çabalarını sembolize etmektedir"
"Akdeniz bölgeleri ve yerel yönetimleri arasında iş birliği ve dayanışmanın teşvik edilmesi gerektiği ortadadır. Muğla'da yaşanan deniz değişimlerine karşı geliştirilen çözümler, Nice, Korsika, Marsilya veya Okzitanya gibi bölgelere ilham verebilir. AViTEM’in bu konuda, bilgi ve deneyim paylaşımını teşvik eden verimli bir diyalog sağlamada çok önemli bir rolü vardır. AViTEM'in, Fransa ve Kosta Rika tarafından ortaklaşa düzenlenen Birleşmiş Milletler Okyanus Konferansı (UNOC3) için Muğla'da hazırlık semineri düzenlemesi, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras’ın Fransız yerel yönetimleriyle iş birliğini geliştirme çabalarını sembolize etmektedir."
Başkan Aras, seminerin temel amacının "Küresel düşün, yerel hareket et" anlayışını hayata geçirmek olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:
"Bu sadece bizim değil, çocuklarımızın da geleceğidir"
"Muğla’daki UNOC dördüncü hazırlık seminerini büyük bir heyecan, mutluluk ve hatta bir miktar gurur ile karşılıyorum. Çevresel ve iklimsel sorunlar üzerine düşünmek için böyle önemli bir Fransa delegasyonunu Muğla’da ağırlamak benim için büyük bir onurdur. Bugün bizi bir araya getiren şey, hem güçlü bir bağlılık hem de bir farkındalıktır. Dünyanın birçok yerinde olduğu gibi Gökova Körfezi ve kıyılarımız, istilacı türler tarafından ele geçirilmiş durumda. Bu türlerin yayılımını sınırlayabilmek için yeni düşünme biçimleri ve etkileşim yolları geliştirmek zorunda kaldık. Bu seminerin temel amacı, 'Küresel düşün, yerel hareket et' anlayışını hayata geçirmektir. Çünkü Batı ve Doğu Akdeniz’in birçok ortak sorunu ve gerçeği bulunmakta. Bu nedenle geleceği birlikte düşünmeleri bir zorunluluktur. Bu sadece bizim değil, çocuklarımızın da geleceğidir. Farkındalık önemlidir; ancak asıl belirleyici olan, farkındalıktan sonra atılacak somut adımlardır.
"Ortak düşünme ve iş birliği zeminini oluşturmaktadır"
Biz kamu görevlilerinin temel sorumluluğu, etkili ve verimli kamu politikaları uygulamak ve halkı karar alma süreçlerine dahil etmektir. Muğla bölgesinin ekonomik faaliyetleri büyük ölçüde iki ana alanda yoğunlaşmaktadır: tarım ve turizm. Tarım ve turizm, çoğu zaman birbirinden bağımsız görülse de uzun vadede çevresel riskler açısından örtüşmektedir. Bu nedenle bizler, her iki alandaki aktörleri desteklemek ve birlikte çözüm üretmekle yükümlüyüz. Bu seminer ise, haziran ayında yapılacak Kıyı Şehirleri Koalisyonu toplantısı ve UNOC süreci kapsamında bu sorunlara dair ortak düşünme ve iş birliği zeminini oluşturmaktadır."