Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, ceza muhakemesi alanında alternatif çözüm yollarından biri olan uzlaştırmanın, yargının iş yükünü önemli ölçüde hafiflettiğini belirtti. Tunç, 2017 yılından bu yana toplam 1 milyon 854 bin 932 dosyada tarafların uzlaşarak anlaşmaya vardığını açıkladı.

Bakan Tunç, uzlaştırmanın mağdurun zararının hızla giderilmesini sağladığını ve suçun failinin sorumluluğunu kabul etmesine olanak tanıdığını belirterek, "Bu süreçte 32 bin 315 uzlaştırmacımız büyük emek harcadı, kendilerine teşekkür ediyorum" dedi.

UZLAŞMADA YÜZDE 83 BAŞARI ORANI

Uzlaştırma yönteminin yüksek oranda başarı sağladığını vurgulayan Tunç, "Ceza hukukunda alternatif uyuşmazlık çözüm yollarından biri olan uzlaştırmayla adalete erişimi güçlendiriyor, toplumsal barışa katkı sunuyoruz. Uzlaştırma kapsamında müzakere edilen dosyaların yüzde 83'ünü uzlaşmayla sonuçlandırdık. Böylece ihtilaflar büyümeden, barışçıl ve yapıcı bir şekilde çözüme kavuşmuş oldu" ifadelerini kullandı.

4. YARGI REFORMU STRATEJİ BELGESİ’NDE GENİŞ YER ALDI

Hukukun üstünlüğünü esas alan, öngörülebilir ve hızlı işleyen bir adalet sisteminin önemine dikkat çeken Bakan Tunç, 4. Yargı Reformu Strateji Belgesi’nde de uzlaştırmaya geniş yer verildiğini belirtti.

Tunç, "Türkiye Yüzyılı'nın ilk belgesi olan Yargı Reformu Strateji Belgemizde de alternatif çözüm yöntemlerine önemli bir yer ayırdık. Bu doğrultuda uzlaştırma mekanizmasını geliştirmeye yönelik çalışmalarımıza kesintisiz devam edeceğiz" dedi.

Uzlaştırma yöntemiyle yargının iş yükünün azaldığını ifade eden Bakan Tunç, bu sistemin anlaşmazlıkları tarafların belirlediği şartlar çerçevesinde barışçıl şekilde çözüme kavuşturduğunu söyledi. Mağdurun suç nedeniyle uğradığı zararların giderilmesiyle dosyaların çözüldüğünü belirten Tunç, uzlaştırma sürecinin toplumsal barışa katkı sunduğunu da vurguladı.

Kaynak: Haber Merkezi