Meclis Başkanlığı görevinde bir yasama döneminde iki ayrı seçim gerçekleşiyor. İlk seçilen başkan iki yıl görev yaparken, ikinci devre başkanı ise dönemin sonuna kadar bu görevi sürdürüyor. Bu çerçevede, Kurtulmuş’un süresinin dolmasına 10 gün kala, yani 28 Mayıs’ta yeni başkanlık süreci başlayacak.
ADAYLAR 5 GÜN İÇİNDE BAŞVURACAK
Başkanlık için aday olmak isteyen milletvekilleri, 28 Mayıs’tan itibaren beş gün içinde başvurularını TBMM Başkanlığı’na sunacak. Bu sürecin ardından TBMM Genel Kurulu, beş günlük zaman dilimi içerisinde toplanarak, başkanı gizli oylama yöntemiyle seçecek.
SEÇİM TARİHİ BAYRAM ÖNCESİNE ALINABİLİR
Kurban Bayramı tatili dikkate alınarak, Meclis Başkanlığı seçimlerinin 3 veya 4 Haziran tarihlerinde yapılması öngörülüyor. İlk iki turda başkan seçilebilmesi için Meclis üye tam sayısının üçte iki çoğunluğu olan 400 oy aranacak. Üçüncü turda ise salt çoğunluk, yani 301 oy yeterli olacak. Bu turda da sonuç alınamazsa, en fazla oyu alan iki aday arasında dördüncü tur oylama yapılacak ve burada en yüksek oyu alan aday TBMM Başkanı olacak.
BUGÜNE KADAR 30 İSİM GÖREV ALDI
Kuruluşundan bu yana TBMM Başkanlığı görevini 30 milletvekili üstlendi. 28. Dönem ikinci devre seçimi sonucunda Numan Kurtulmuş dışında biri seçilirse, bu kişi Türkiye Cumhuriyeti’nin 31. Meclis Başkanı olacak.
Meclis tarihinde en uzun süre görev yapan başkan Mustafa Abdülhalik Renda oldu. 1935 yılında göreve gelen Renda, 1946’ya kadar kesintisiz olarak bu görevde kaldı. En kısa süre görev yapan Meclis Başkanı ise yalnızca 2 ay 1 hafta bu görevde kalan İsmet Sezgin olarak kayıtlara geçti.
İSTANBUL, EN FAZLA BAŞKAN ÇIKARAN İL
İstanbul seçim bölgesinden Meclis'e giren isimler bugüne kadar en fazla TBMM Başkanı çıkaranlar arasında yer aldı. İstanbul’dan seçilen Ali Fethi Okyar, Kazım Karabekir, Ferruh Bozbeyli, İsmail Kahraman ve Numan Kurtulmuş bu görevi üstlendi.