(ANKARA) - İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, siber suçlarla mücadelede kabine dönemlerinde 237 bin 753 suç unsuru taşıyan dijital hesabın tespit edildiğini açıkladı. Yerlikaya, bu süreçte 21 bin 214 URL ile 112 bin 854 sosyal medya hesabının erişime kapatıldığını, 2025’in ilk dört ayında ise 6 bin 765 URL ve 27 bin 304 hesabın engellendiğini belirtti.

İçişleri Bakanı Ali Yerliyakaya, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığında Sentetik Medya ve Enformasyon Güvenlik Çalıştayı programında konuşt. Yerlikaya, yapay zeka destekli sahte içerik üretiminin oluşturduğu tehlikelere dikkat çekerek sentetik medyanın çağımızın en karmaşık ve sinsi tehditlerinden biri haline geldiğini vurguladı. Sentetik medya kavramını, yapay zeka kullanılarak oluşturulan ve gerçekmiş gibi görünen video, ses, görüntü ya da metin içerikleri olarak tanımlayan Yerlikaya, bu içeriklerin kamuoyunu yanıltma potansiyeline dikkati çekti.

"Sentetik medya, gerçekte yaşanmamış olayları olmuş gibi gösterebilir, bir kişinin söylemediği sözleri söylemiş gibi yansıtabilir. Hatta hiç var olmayan görüntüler, hazırlanmış içeriklerle gerçek gibi sunulabilir" diyen Yerlikaya, bu teknolojinin yalnızca dijital bir gelişme değil, aynı zamanda gerçeğin, güvenliğin ve toplumsal huzurun sınandığı provokasyona açık bir alan olduğunu ifade etti.

"Yapay zeka ve sentetik medya, kötü niyetli ellerde..."

Yerlikaya, yapay zeka ve sentetik medya teknolojilerine ilişkin değerlendirmelerde bulunarak bu alandaki risklere dikkat çekti. Yerlikaya, dijital çağın sunduğu imkanların büyük kolaylıklar sağladığını ancak bu imkanların kötü niyetli kullanımlarla ciddi tehditlere dönüşebileceğini vurguladı.

Sentetik medyanın potansiyelinden faydalanırken, karşılaşılabilecek risklerin öngörülmesinin ve imkan ile tehdit arasındaki ince çizginin iyi gözetilmesinin elzem olduğunu belirten Yerlikaya, "Yapay zeka ve sentetik medya, kötü niyetli ellerde toplumları manipüle eden, bireylerin haklarını ihlal eden ve kamu düzenini tehdit eden bir silaha dönüşebiliyor. Manipülasyon ve dezenformasyon riskini artırıyor" ifadelerini kullandı.

Özellikle deepfake teknolojilerine dikkat çeken Yerlikaya, yapay zeka ile üretilen sahte video, ses ve görsellerin artık sadece dijital bir kurgu olmaktan çıktığını, gerçek dünyada somut ve ciddi sonuçlar doğurabilecek bir tehdit haline geldiğini söyledi.

"Dijital dünyada maruz kaldığınız her içeriği doğru kabul etmeyin"

Yerlikaya'nın konuşmasında öne çıkanlar şöyle:

"Dijital platformlarda yapılan ihbarları titizlikle değerlendiriyor, özellikle kamu düzenini bozmaya veya halkımızı galeyana getirmeye yönelik içeriklere karşı hızla işlem yapıyoruz. Bunları da hem konvansiyonel, hem de sosyal medya üzerinden kamuoyuyla paylaşıyoruz. Bu mücadelede sadece güvenlik güçlerinin çabası yeterli değildir. Hukuki altyapı güçlendirilmeli, toplumsal farkındalık artırılmalı ve uluslararası iş birliği sağlanmalıdır. Özellikle gençlerimize bir çağrı yapmak isterim: Dijital dünyada maruz kaldığınız her içeriği doğru kabul etmeyin. Sorgulayın. Kaynağını araştırın. Unutmayın ki dijital okuryazarlık, çağımızın en önemli vatandaşlık sorumluluklarından biridir.

Güvenlik, tarihsel süreçte büyük bir dönüşüm yaşadı. Örneğin Ortaçağ’da, düzenli ordular, kaleler, surlar güvenliğin simgesiydi. Modern devletin inşası ise güvenliği devletin varlık sebeplerinden biri olarak kurumsal ve sistematik bir yapıya kavuşturdu. Zamanla, küreselleşmenin hızla yayılması, sınırların belirsizleşmesi, dünyayı çok sayıda güvenlik tehdidi, risk ve suç türleriyle karşı karşıya bıraktı. Bu gelişmeler de güvenlik anlayışını dönüştürdü.

"Kabine dönemimizde 21 bin 214 URL hesabı engellendi"

Modern dünyanın en belirleyici güvenlik unsuru haline gelen siber alanda, ülkemizin yüksek menfaatlerini koruyoruz. Cumhurbaşkanımızın, 'Ülkemizi siber güvenlikte bir marka haline dönüştüreceğiz' sözleri, bizim bu yoldaki hedefimizi belirlemektedir. Bu hedef doğrultusunda, siber suçlarla etkin bir mücadele yürütüyoruz. Asayiş suçlarıyla mücadelede olduğu gibi siber suçlarla mücadelede de 'önleyiciliği' artırıyoruz.

Siber alandaki mücadelemizin bir örneği olarak, kabine dönemimizde, 237 bin 753 suç unsuru oluşturan hesap tespit ettik. 21 bin 214 URL hesabı engellendi; 112 bin 854 sosyal medya hesabı erişime kapatıldı. Bu yılın ilk dört ayında ise, 6 bin 765 URL hesabı ile 27 bin 304 sosyal medya hesabının erişimi engellendi."

 

Kaynak: ANKA