Haber: Esra TOKAT
(ANKARA) - Ankara’da 14 Eylül’de boşanma aşamasındaki eşi Döne Çelebi'yi "elektronik kelepçe'' takılı olmasına rağmen Sıhhiye Metro İstasyonu’nda öldüren Gafer Bozdemir'in yargılanmasına devam edildi. Sanık Bozdemir'in, Döne Çelebi'nin kendisini aldattığı iddiasında bulunarak çocuklarına DNA testi yapılması talebi reddedildi, dava ertelendi. Çelebi’nin ailesinin avukatı Çisel Demirkan, "Döne şiddet gördü, defalarca evden atıldı, çocuklarıyla tehdit edildi. Bugün sanık Döne’yi hedef gösterdi. Aldatma indirim sebebi olacak çünkü. Nasıl olursa af gelecek diyerek böyle ifadeler veriyorlar. Bir önceki celsede çocuklar kendilerinin gördükleri şiddeti, neden çalışmak zorunda kaldıklarını teker teker anlattılar" dedi.
Döne Çelebi (35), Ankara’daki Sıhhiye Metro İstasyonu’nda, elektronik kelepçe takılı olan boşanma aşamasında olduğu Gafer Bozdemir tarafından 14 Eylül'de öldürüldü.
Döne Çelebi'nin, koruma kararını ihlal eden Gafer Bozdemir hakkında ''zorlama hapsi'' talep ettiği ve Ankara 12. Aile Mahkemesinin de Gafer Bozdemir hakkında öldürülmeden 2 gün önce 3 gün süre ile ''zorlama hapsine'' tabi tutulmasına karar verdiği ortaya çıkmıştı.
Gafer Bozdemir hakkında, "tasarlayarak eşe karşı kasten öldürme" ve "ruhsatsız ateşli silahlarla mermileri satın alma veya taşıma veya bulundurma" suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ve 3 yıla kadar hapis istemiyle açılan davanın ikinci duruşması bugün Ankara 37. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü.
Gafer Bozdemir duruşmada müşterek çocuklarının kendinden olmadığından şüphelendiğini belirterek, DNA testi talep etti.
"Döne çalışmaya başlayınca tavırları değişti" savunması
Duruşmada Gafer Bozdemir’in celse arasında gönderdiği dilekçede, Döne Çelebi'nin kendisini aldattığını savunarak, "Biz görücü usulü evlendik, Döne bana hiç ısınamadı. Ben şehir dışında çalışıyordum, hep ayda bir eve gelirdim, evdeki çocukları sefalet içinde bırakmış. Döne çalışmaya başlayınca tavırları değişti. Giyimi, kuşamı, edebi değişti. Beni aşağılıyordu. 'Devlet kanunları kadından yana, seni boşayacağım. Her şeyini alacağım' diyordu. İş çıkışı erkeklerle gördüm kaç kez. Bunlara hep göz yumdum ailemizin dağılmaması için" iddialarında bulunduğu belirtildi.
"Döne şiddet gördü, defalarca evden atıldı, çocuklarıyla tehdit edildi"
Duruşmada söz alan Döne Çelebi’nin ailesinin avukatı Çisel Demirkan, "Döne şiddet gördü, defalarca evden atıldı, çocuklarıyla tehdit edildi. Bugün sanık Döne’yi hedef gösterdi. Aldatma indirim sebebi olacak çünkü. Nasıl olursa af gelecek diyerek böyle ifadeler veriyorlar. Bir önceki celsede çocuklar kendilerinin gördükleri şiddeti, neden çalışmak zorunda kaldıklarını teker teker anlattılar. Döne kendini kurtarmaktan başka bir şey yapmadı. Israrlı takip, tehdit vardı ama Döne sadece çocuklarını korumak istiyordu. Toplumda cezasızlık algısı var bu yüzden en ağır hadden cezalandırılmasını talep ediyoruz. Bir kadının giyimi, kuşamı, çalışması üzerinden böyle bir eylem kabul edilemez" dedi.
Sonraki duruşma 27 Haziran'da
Sanık avukatı ise müvekkilinin "sadakatsizlik" iddiasının araştırılmasını istedi.
Mahkeme heyeti, soruşturmanın genişletilmesi ve tanık dinlenmesi yönündeki talepleri, dosya kapsamına katkı sunmayacağını bildirerek reddetti.
Sanık ve avukatına, esas hakkındaki savunmalarını hazırlaması için süre veren Mahkeme Heyeti duruşmayı 27 Haziran saat 13.30’a bıraktı.
"Cinayetin bir kadını hayattan koparmasına neden olamayacağı gibi indirim gerekçesi de olamaz"
Duruşma sonrası Döne Çelebi’nin ailesinin avukatı Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneğinden Çisel Demirkan ve Kadın Komiteleri basın açıklaması düzenledi.
Demirkan, şunları kaydetti:
“Sanık vekili ve avukatının tevsii tahkikat talepleri vardı. Sanık, Döne’nin kendisini önceden aldattığını iddia ederek çocuklar için DNA testi istediğini söyledi. Mahkeme talepleri reddetti ancak daha önce mütalaaya ilişkin savunması için süreyi aştı ve tekrar bir süre daha verildi. Bizim artık bu dosyalardan muradımız cezasızlık halinin ortadan kaldırılması ve sanıkların yargılanarak gerçekten ceza alınması. Bütün bu iddialar, Döne’ye atılan iftiralar, tüm kadınlara atılan benzer yöndeki iddialar sadece indirim hakkından yararlanmak için yapılan şeyler. Cinayetin bir kadını hayattan koparmasına neden olamayacağı gibi indirim gerekçesi de olamaz. Bile isteye kasten işlenen cinayetin cevabı verilmeli ve sorumlular her kimse hesap verilmeli”
Kadın Dayanışma Komiteleri Temsilcisi Damla Baytekin de şunları söyledi:
“Döne elektronik kelepçesi olmasına rağmen öldürüldü. Dolayısıyla Döne’nin katili tek başına o tetiği çeken değil, onu korumayanlar, İçişleri Bakanı, Ankara Valisi ve Emniyet Genel Müdürlüğüdür. Bu yüzden suçlular diyoruz. Yine ölen bir kadının suçlandığı bir duruma şahit olduk. Bu ülkede kadına biçilen değer bu olmamalı. Bütün kadınlara çağrımızdır. Kadınları korumayan düzenden hep birlikte hesap soralım. Ankara Valiliğine bugün polis memurlarıyla ilgili suç duyurusunda da bulunduk. Bunun takipçisi olacağız.”
"Eşe karşı tasarlayarak kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet talep edilmişti
Cumhuriyet savcısı esasa ilişkin görüşünde, "Sanığın, maktuleyi aralıksız takip ettiği, arkasından iki el ateş ettiği, maktulü öldürmeyi kafasında sabitlediği, savunmalarının gerçeği yansıtmadığı ve ifadelerinin haksız tahrik indirimi olarak değerlendirmenin mümkün olmadığı, eylemi şansa bırakmamak için iki kez ateş ettiği" değerlendirmesinde bulunarak Bozdemir'in "eşe karşı tasarlayarak kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet ve "ruhsatsız silah bulundurma ve taşıma" suçlarından da 3 yıla kadar hapsini talep etmişti.