CHP Karabük Milletvekili ve Plan Bütçe Komisyonu Üyesi Cevdet Akay, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu’nda değişiklik öngören yeni bir kanun teklifini Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na sundu.
Akay’ın hazırladığı teklif, 08/09/1999 ile 16/04/2008 tarihleri arasında sigortalı olan vatandaşların kademeli emeklilikten faydalanmalarını sağlamak ve esnaf ile memurların prim ödeme gün sayısını 9000’den 7200’e düşürmek amacıyla düzenlendi.
"EMEKLİLİKTE ADALETİN SAĞLANMASI GEREKİYOR"
CHP’li Cevdet Akay, Sosyal Sigortalar Kanunu’nda yapılan değişikliklerin sigortalılar arasında eşitsizliğe neden olduğunu belirterek, 1999 öncesinde işe başlayanlar ile sonrasında çalışmaya başlayanlar arasında prim günü açısından büyük fark oluştuğunu ifade etti.
Ayrıca, 1 Mayıs 2008’den sonra işe giren esnaf ve memurlar için prim ödeme gün sayısının 9000’e çıkarılmasının bir adaletsizlik yarattığını dile getirdi.
KANUN TEKLİFİNİN GEREKÇESİ
Akay’ın TBMM’ye sunduğu teklifin gerekçesinde şu ifadeler yer aldı:
"4447 sayılı Kanunun yürürlüğe girmesinden sonra ilk defa sigortalı olan ve 4447 sayılı Kanunun geçiş hükümlerinden yararlanamayan işçilerin yaş şartı ve prim ödeme gün sayısının doğrudan kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaş ve 9000 güne yükseltilmesi nedeniyle emeklilik konusunda yaşanan adaletsizliğin giderilmesi amaçlanmaktadır. 5510 sayılı Kanunun emekliliğe ilişkin düzenlemelerinin yürürlüğe girdiği 17/4/2008 tarihine kadar sigortalı olmuş işçilere kademeli emeklilik hakkı getirilerek, yaş ve prim ödeme süresi düzenlenmektedir.
Ayrıca, farklı statülerdeki sigortalılar açısından prim ödeme gün şartındaki farklılığın giderilmesi için, tüm sigortalılar için prim ödeme gün sayısı 7200’e eşitlenmiştir. Bu çerçevede, geçiş sürecine yönelik prim ödeme gün sayısı ve hizmet yılı açısından düzenlemeler yapılmıştır. Teklifimizle, kademeli olarak emeklilik hakkı kazanmaları sağlanarak oluşan mağduriyetlerin giderilmesi amaçlanmaktadır."