Haber: Ahmet ÜN - Kamera: İsmet MİKAİLOĞULLARI

(DİYARBAKIR) -  CHP'nin Yozgat mitinginde "Turp ile şalgam ile ülke yönetilmez, ülke adaletle yönetilir" diyerek yaptığı konuşmayla Türkiye’nin gündemine gelen çiftçi Abdullah Ceyhan’a Diyarbakır’dan destek geldi. Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, Ceyhan’ın serzenişini haklı bulduklarını ifade ederek, “Kimse sesini etmiyor, etmiyor, etmedi. Bunu tam olarak Yozgatlı abimiz bunu dile getirmeye çalıştı. Kendisine destek veriyoruz. Hak yok, hukuk yok, adalet yok. Adalet olsa çiftçinin 2024 yılından kalan desteği kalır mı bugüne ya?” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel’in Yozgat’ta katıldığı mitingde konuşan ve "Turp ile şalgam ile ülke yönetilmez, ülke adaletle yönetilir” pankartıyla gündeme gelen çiftçi Abdullah Ceylan’a destekler sürüyor.

Diyarbakır’ın Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, ANKA Haber Ajansı’na yaptığı açıklamayla Yozgatlı çiftçi Abdullah Ceylan’a desteğini iletti. Ülkenin en mağduru olan çiftçilerin ekonomik krizle birlikte don ve kuraklıkla mücadele ettiğini söyleyen İskenderoğlu, bu mücadelenin akabinde çiftçi her yıl ekipmanını, traktörünü, hayvanlarını veya bir parça tarlasını satmak durumunda kaldığını aktardı.

‘Hak, hukuk, adalet herkesin istediği gibi çiftçi de istiyor’

Çiftçiler olarak hak, hukuk ve adelet taleplerinin olduğunu söyleyen İskenderoğlu, şunları söyledi:

“Çiftçinin sıkıntısı nereye kadar böyle devam edecek? Ne zaman ki biz dış ülkelerden eğer bakliyat, hububat talebinde bulunursak pamuk, mısır talebinde bulunursak bize parasıyla da satma satmasalar o zaman bizim aklımız başımıza gelir. İş işten geçmiş olacak ama. Geçtiğimiz hafta tüm Türkiye’nin gündemine gelen Yozgatlı çiftçi abimizin ciddi bir serzenişi vardı. Haklı ve yerinde serzenişi. Şimdi hak, hukuk, adalet olmuş olsaydı bakın biz kuraklıkla, doluyla ve sel ile mücadele ediyoruz. Hak, hukuk, adalet herkesin istediği gibi çiftçi de istiyor, üretici de hak hukuk adaleti istiyor. Biz de istiyoruz. Bize mesela hak, hukuk, adalet derken biz nereden başlayalım. Çiftçinin desteklerinden başlayalım mı isterseniz? Çiftçinin desteği 2006 yılında Adalet ve Kalkınma Partisi'nin kendi çıkardığı kanun. Türkiye Cumhuriyeti’nin Gayri Safi Milli Hasılası’nın yüzde 1'i destek olarak tarıma ayrılıyordu. Fakat şu anda çiftçiye verilen destek 0,33'ün de altına indi. Yani yüzde 1 verilmesi gerekiyor ya. Onu 0,33'ün bile altına düşmüş. Çiftçi yeterli derecede destek almıyor. Yani orada Yozgatlı abimizin serzenişi doğru. Hak ve hukuk olsa biz yüzde 1 desteği alsak şimdi çiftçi bu durumda değil."

‘Adalet olsa çiftçinin 2024 yılından kalan desteği kalır mı bugüne ya?’

Çiftçinin birçok kesime borçlu olduğunu söyleyen İskenderoğlu, 2024 hububat destek priminin halen ödenmemesine tepki gösterdi. Yozgatlı çiftçi Abdullah Ceylan’ın serzenişiyle bu gibi sorunlara dikkat çektiğini dile getiren İskenderoğlu, “Bakın, hepimiz borçluyuz. Ziraat Bankası'na borçluyuz. Türkiye Tarım Kredi Kooperatifî'ne borçluyuz. Özel bankalara borçluyuz. Mazotçuya borçluyuz, gübreciye borçluyuz. Adalet olsa çiftçinin 2024 yılından kalan desteği kalır mı bugüne Bunların tamamında biz borçluyuz. Yani oradaki kardeşimizin tam olarak dile getirmeye çalıştığı hak, hukuk, adalet buradan kaynaklanıyor.  Türkiye'de ciddi anlamda bir gelir gelir adaletsizliği var. Hak adaletsizliği var. Çiftçinin hakkı olan destekler zamanında verilmiyor. Bakın 2024 yılından kalan çiftçinin daha hububat desteklemesi ödenmemiş. Aslında Yozgatlı abimiz bunu dile getirmeye çalıştı. Hak, hukuk, adalet işte yok. Hak, hukuk olsa 2024 yılı nerede? 2025 yılın 4’üncü ay bitiyor. 5’inci aya giriyoruz. O destek nerede? O destek zaten eridi, gitti, geçmiş olsun. Zaten çiftçinin parası enflasyonist bir ülkede eriyor. Çiftçinin geçen yıldan kalan parasının yarısı gitti. Geçmiş olsun. Yozgatlı abimiz bunu dile getirmeye çalıştı. Haklı olarak. Biz de kendisine destek veriyoruz. Hak yok, hukuk yok, adalet yok. Adalet olsa çiftçinin 2024 yılından kalan desteği kalır mı bugüne ya? Daha önceki yıllarda yoktu. Son 2 yıldır bu destekler ödenmemeye başladı, geç ödenmeye başladı. Şimdi zamanında verilmeyen hak, hak değil” ifadelerini kullandı.

‘Tohum fiyatları geçen yıl ile bu yıl arasında yüzde 60 zam’

Bu yıl tohum fiyatlarına yüzde 60 yapılan zammın çiftçiyi etkilediğini aktaran İskenderoğlu, “Geçen yıl çiftçi pamuk tohumunu aldı. Tohum bir yılda yüzde 60 zamlandı. Ama çiftçinin desteği yerinde. Bakın 3 yıldır pamuk destekleme primi, 3 yıldır ton başı bin 600 lira TL ödeniyor. Bu destek midir? 3 yıldır aynı peki çiftçinin hakkı, hukuku enflasyon karşısında eridi. Kimse sesini etmiyor, etmiyor, etmedi. Bunu tam olarak Yozgatlı abimiz bunu dile getirmeye çalıştı. Kendisine destek veriyoruz. Yozgatlı abimize destek veriyoruz. Hak, hukuk, adalet herkes için, çiftçi için de hak ve hukuk ve adalet istiyoruz. Desteğimiz zamanında ödensin. Çiftçinin desteği” diye konuştu.

“Biz öldük, bittik. Çiftçini borçlu olmadığı kesim yok”

“Çiftçi mahvolmuş, perişan olmuş” diye İskenderoğlu, konuşmasını şu sözlerle tamamladı:

“Bakın kuraklıkla mücadele ediyoruz. Belki bugünkü konumuz her ne kadar kuraklık değil ama biz kuraklıkla mücadele ediyoruz. Yolda gelirken sizlere gösterdim. Buğdaylarımızın tamamı yandı. Peki daha önceki yıllarda bunun önlemi alınmış olsaydı, su kanalları, yavru kanallar zamanında kapalı devreye dönmüş olsaydı biz bugün kuraklığı belki yine yaşardık ama en alt sınırdan konuşurduk. Ama şu anda çiftçi feryat figan ediyor. Biz öldük, bittik. Yani çiftçini borçlu olmadığı kesim yok. Mazotçuya borçlu, gübreciye borçlu, tohumcuya borçlu, tarım krediye borçlu. Evet, bunun evet Ziraat Bankası'na borçlu. Ya bir çiftçi Ziraat Bankası'na yüzde 26 ile borçlanıyor ya. Tarım Kredi Kooperatifi’ne yüzde 30'la borçlanıyor. Yani 1 milyon lira borçlu olan çiftçi seneye bugün 1 milyon 300 bin lira luyor. Peki bu çiftçi nasıl ödesin bu parayı? Yozgatlı abimizin hak, hukuk, adalet istediği budur. Adamın söylediği budur. Doğru söylüyor Yozgatlı abimiz.”

Kaynak: ANKA