Kartalkaya’daki Grand Kartal Otel’de 78 kişinin hayatını kaybettiği yangına ilişkin güvenlik kamerası görüntüleri ortaya çıktı. İncelemelere göre, yangın kahvaltı hazırlıkları sırasında açık bırakılan “grill plate” cihazından kaynaklandı.

78 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRMİŞTİ

Kartalkaya Kayak Merkezi'nde bulunan Grand Kartal Otel'de 21 Ocak gecesi çıkan ve 78 kişinin yaşamını yitirdiği yangının ardından başlatılan soruşturma kapsamında 41 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlardan 28'i tutuklanırken, bunlardan 9'u daha sonra serbest bırakıldı. Soruşturma kapsamında tutuklu yargılananlar arasında otelin sahibi Halit Ergül, eşi ve aynı zamanda yönetim kurulu üyesi Emine Murtezaoğlu Ergül, kızları Elif Aras ve Ceyda Hacıbekiroğlu ile damadı ve otelin genel müdürü Emir Aras da yer alıyor. Ayrıca Bolu İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Sırrı Köstereli, İtfaiye Müdürü Kenan Coşkun ve Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Sedat Gülener’in de aralarında bulunduğu toplam 19 kişinin tutukluluğu sürüyor.

YANGIN, KIZARTMALARIN YAPILDIĞI CİHAZDA BAŞLADI

Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen geniş kapsamlı soruşturma sürerken, uzman bilirkişi heyeti de detaylı incelemeler sonucunda 189 sayfalık bir rapor hazırladı. Raporda, yangının otelin dördüncü katındaki restoranın "show" bölümünde yer alan ve kahvaltılık kızartmaların hazırlandığı "grill plate" adlı cihazdan kaynaklandığı belirtildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Grill sehpası içinde bulunan ve D9 isimli solvent içeren endüstriyel yağlı yüzey temizleme malzemesi, toplama kabından yanarak akan yağlardan dolayı erimiştir. Bu erime, akışkan D9 malzemesinin yağla karışık olarak zeminde akmasını sağlamıştır. O çöp bidonuna ulaşan karışım yayılarak çöp bidonunu da yakmıştır. Çöp bidonu ve içindekilerin de yanmaya başlaması yanmayı büyütmüştür. Çöp alanına kadar ulaşan yanma sonucu artık daha fazla oluşan gazların miktarı doğal çekişli davlumbaz kapasitesi aştığından dolayı duman doğal akışla yükselerek restoran içine doğru yayılmaya başlamıştır. Hemen çöp bidonu yanında olan fleksi LPG hortumu sızdırmazlık tabakası da eriyerek alana kontrolsüz olarak bütan-propan karışımı yakıt gelmesine neden olarak alevlerin hızla büyümesine ve yangının bireysel müdahale ile söndürülemez boyuta ulaşmasına neden olmuştur.

İHMALLER ZİNCİRİ KAMERAYA YANSIDI

Ayrıca yangının başladığı bölgede yangın güvenliğine ilişkin gerekli önlemlerin alınmadığı ve söndürme sistemlerinin bulunmadığı da bilirkişi raporuna yansıdı. Uzmanlar, restoranın "show" alanında otomatik söndürme sistemleri ve sensörlerin yer almadığını, yangın söndürme cihazlarının ise yetersiz ve erişimi zor noktalarda bulunduğunu tespit etti. Raporda, "Davlumbazda otomatik yangın söndürme sistemi yoktur. Tavanda duman ve/veya sıcaklık sensörü yoktur. Restoran alanında otomatik söndürme tesisatı (sprinkler), duman ve/veya sıcaklık algılayıcısı yoktur. Show alanında görünür alanlarda yangın söndürme cihazı yoktur ve sadece iç tarafta sol kolon dibinde bir adet tüp mevcuttur. Show alanında yangın tüpü var ancak hiçbir personel verdiği ifadede bunu hatırlamıyor" ifadelerine yer verildi.

CİHAZIN TERMOSTATININ BOZUK OLDUĞU GÖRÜLDÜ

Yangına neden olan ve açık bırakıldığı için aşırı ısınan grill plate cihazının termostatında arıza olduğu belirlendi. Uzman bilirkişi heyetinin hazırladığı raporda, "Plate üzerinde ayar düğmesi ile sıcaklık kontrolünü sağlayan termostat, set edildiği değere ulaşıldığı ve termostatlardan biri bozuk olduğundan dolayı da aşırı ısınmasına karşın devreye girmemiş ve kontrolsüz ısınma durumunda çalışmaya devam etmiştir" ifadeleri yer aldı. Otelin dördüncü katındaki restoranda, yangının başladığı show alanına ilişkin güvenlik kamerası görüntüleri de ortaya çıktı. Görüntülerde grill plate cihazının alev alması, ardından restoranı kısa sürede saran duman ve alevlerin mutfağa ulaşmasıyla birlikte personelin panik içinde kaçıştığı anlar net şekilde görülüyor.

Kaynak: Haber Merkezi