Haber: Esra Nur Pervan

(TRABZON) - Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Akçaabat’tan başlayıp Yomra’ya kadar şehrin ağırlık merkezine hizmet edecek hafif raylı sistem projesini yatırım programına aldıklarını, proje çalışmalarını başlattıklarını belirterek, "Bu proje çalışmalarını bu sene bitirmek bizim hedefimizdir" dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, bir dizi ziyaret kapsamında Trabzon’a geldi. İlk olarak Trabzon’un Arsin İlçesinden başlayan ve Santa Harabeleri ile Taşköprü güzergahında devam eden Arsin-Santa Dağ Bisiklet Maratonu ve Halk Bisiklet Festivali'nin startını veren, Abdulkadir Uraloğlu, açılışın ardından yaptığı konuşmada, bu tarz yarışmaların bölgeyi de tanıtacağını söyledi.

Uraloğlu, "5’incisini düzenliyoruz, gerçekten kıymetli spora verilmiş bir önemdir. Özellikle bisiklet sadece spor olmaktan da artık çıkmıştır çok önemli bir ulaşım aracıdır da. Bu etkinlikle beraber biz hem bisiklet sporunu teşvik edeceğiz, bu vesileyle daha sağlıklı olacağız ve ayrı zamanda da bir ulaşım aracı olarak bisikleti birazcık daha tanıtmış ve teşvik etmiş olacağız" ifadelerini kullandı. 

“Kalabalık araç trafiğinin arasında daha rahatlıkla ulaşımı sağlayabilecek bir araç”

Trabzon Valisi Aziz Yıldırım da bu tarz etkinliklerin, bisiklet kullanımının yaygınlaştırılması için etkili olacağını belirterek, şunları kaydetti:

"Türkiye’de bisiklet kullanmak, bir taraftan sağlık bir taraftan bugünün dünyasındaki kalabalık araç trafiğinin arasında daha rahatlıkla ulaşımı sağlayabilecek bir araç. Dünyanın pek çok ülkesinde çok etkin bir şekilde kullanılıyor bisiklet ülkemizde aslına bakarsanız benim düşüncem çok da etkin kullanılmıyor bence çok daha etkin kullanılabilmesi için bu tür yarışmalar bu tür faaliyetler bir vesile olacaktır diye düşünüyorum."

“Hafif raylı sistem projesini cumhurbaşkanımızın onayıyla yatırım programına aldık”

AK Parti Trabzon İl Gençlik Meclisi ve İl Danışma Meclisi toplantısına da katılan Bakan Uraloğlu, burada yaptığı konuşmada, Trabzon'a, ulaşım ve haberleşme alanında yapılan yatırımları anlattı. Uraloğlu, şöyle konuştu:

"Karayolundan devam eden birçok projemiz var. Of, Çaykara’dan tutun Özdil yoluna kadar oradan Akçaabat, Düzköy’e kadar Vakfıkebir OSB’den birçok yere kadar. Birçok yerde çalışmalarımız devam ediyor onları devam ettireceğiz. Demiryolları noktasında ben üniversitede okuduğum yıllar 84-88’de bu kent için raylı sistem başlanacağıyla ilgili konuşmalar vardı. Yine Trabzon’u ulusal demiryolu ağına bağlayacak projeler vardı bunlar konuşuluyordu. Biz bugün Akçaabat’tan başlayıp Yomra’ya kadar şehrin ağırlık merkezine hizmet edecek hafif raylı sistem projesini Cumhurbaşkanımızın onayıyla yatırım programına aldık proje çalışmalarını başlattık. Bu proje çalışmalarını bu sene bitirmek bizim hedefimizdir. Sonrasında da birinci etap olan şehir hastanesi, stadyumdan başlayıp Beşirli’de, Ayasofya’da, Atapark’ta, Meydan’dan üniversiteden havalimanına kadar giden hattı ihalesini önümüzdeki sene yapabilmeyi hedefledik inşallah yapacağız şimdiden hayırlı uğurlu olsun."

Güney Çevre Yolu’nda yaptığı inceleme sonrasında açıklamalarda bulunan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, gelinen nokta hakkında bilgi vererek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Şu anda Trabzon Güney Çevre yolunun adacık yolunu kesen T2 ve T3 Tüneli'nin çıkış ve giriş noktalarında hemen viyadük inşaatının olduğu kesimdeyiz. Bizim Güney Çevre Yolumuz Öncelikle ben şunu ifade etmek isterim biz hesap kitap yaparız ne zaman neye ihtiyacı olduğunu doğru hesaplamaya çalışırız ondan sonra da uygun zamanlamayla buna başlarız. Trabzon şehir geçisin de özellikle Akçaabat'tan başlayıp kadar Yomra’yı çıkıncaya kadar giden bölümde günlük trafiğin 60 bin 70 bin hatta 80 binlere dayandığı kesimler var. Bu da ne demektir artık burada yeni bir kapasite mevcut yolu genişletemeyeceğimize göre bir çevre yolu yapmamız gerekiyordu. Tabii çok eskiden beri tartışılan çevre yolu projeleri vardı ve onaylanmış projeleri vardı. Ancak 20 yıl önce 15 yıl öncenin yapılmış olan projeleri artık şehrin imarı ile çelişir ve örtüşmez bir hale gelmiştir.

Onun için biz de buranın çevre yolunun nasıl olması gerektiği noktasında yine önceki dönem Adil Bakanımızla beraber benim de Karayolları Genel Müdür olduğum dönemde şehrimizdeki büyükşehir belediyemiz ile belediyelerimizle valiliğimizle koordinasyon halinde milletvekillerimize yaptığımız istişareler sonucunda bu güzergahın projesinin sil baştan yapılması gerektiği noktasında hemfikir kaldık ve onun güzergahı konusunda gerekli istişarelerde bulunduk ve bugün geldiğimiz noktada 54,3 kilometre Mersin'den başlayıp Trabzon'u komple Güney'den kuşaklayarak geçen yol aşağı yukarı Araklı’nın girişinde. Önce bu Yomra’ya kadardı sonra Arsin’e en son Araklı girişine kadar yapmamızın doğru olduğu kanaatine vardık ve birinci bölümün yapım çalışmalarına da 1 Mayıs 2023'te başlamıştık. Ve o günden bugüne bu 16 metre yaklaşık 16,5 kilometrelik birinci kesimde yapım çalışmaları yürütüyoruz ne var bu 16,5 kilometrelik kesimde yaklaşık 14 kilometreye yakın 7 tüp tünel var bunda yanlış hatırlamıyorsam 8 aynada komple çalışmalarımız devam ediyor.

Yine 7 tane viyadük var yaklaşık 850 metre civarında burada da yapım çalışmalarına devam ediyoruz. Mersin'den başlıyor hemen biz adacık yolu ayrımındayız. Biz Düzköy kavşağına Düzköy yoluyla kesiştiği yerde bir kavşak yapıyoruz oradan devam ediyoruz hemen Sera Gölü’nün oradan mevcut Akyazı tünellerine bağlanacak şekilde birinci etabı bitirmiş olacağız.”

Kaynak: ANKA