Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Dr. Veysi Ülgen, sağlık çalışanlarının sadece kendi haklarını savunmakla kalmayıp halkın eşit, ücretsiz ve daha nitelikli sağlık hizmeti alması için mücadele ettiklerini belirtti.

DİYARBAKIR’DA SAĞLIKÇILARDAN ÜÇÜNCÜ İŞ BIRAKMA EYLEMİ

Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'ne tepki gösteren sağlık emekçileri, daha önce kasım ve aralık aylarında gerçekleştirdikleri iş bırakma eylemlerine bir yenisini ekledi. 6-10 Ocak 2025 tarihleri arasında yeniden iş bırakan sağlık çalışanları, Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü önünde bir basın açıklaması yaptı. Türk Tabipler Birliği'nin de aralarında bulunduğu 16 sağlık kurumu, eylemde yer aldı.

‘SORUNLARIMIZ ÇÖZÜLENE DEK MÜCADELE EDECEĞİZ’

Basın açıklamasını okuyan Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Dr. Veysi Ülgen, sağlık çalışanlarının sorunlarının çözülene dek mücadeleye devam edeceğini vurguladı. Ülgen, Sağlık Bakanlığı'na seslenerek, sağlık emekçilerinin yazdığı reçetelerin yönetmelik nedeniyle baskı altına alındığını ve bunun hasta tedavisini olumsuz etkilediğini ifade etti.

‘YÖNETMELİK HEKİMLERİN REÇETELERİNİ KISITLIYOR’

Dr. Veysi Ülgen, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Bu yönetmelikle hekimlerin yazdığı reçeteler baskı altına alınmakta, antibiyotik, ağrı kesici ve mide ilaçları yazmamız kısıtlanmaktadır. Hastaların tıbbi durumu neyi gerektiriyorsa biz o ilacı yazmakla yükümlüyüz. Hastasını tedavi etti diye hekimlerin gelirini azaltmak hangi mantığa sığar? Sorumlu olduğumuz nüfus içinden 6 ay boyunca Aile Sağlığı Merkezine başvurmayan kişiler için de gelirimiz kesiliyor. Hastalarımız sağlıklı olduysa bize neden başvursun?" dedi.

‘GİZLİ BİR SEVK SİSTEMİNE ZORLANIYORUZ’

Sağlık Bakanlığı’nın 2025 bütçesindeki dağılıma da değinen Ülgen, aile hekimlerinin gizli bir sevk sistemine zorlandığını söyledi.

"Para getiren tedavi edici hizmetler sürekli öne çıkarılıyor, hastaların gereksiz yere 3. basamak hastanelere başvurmaları teşvik ediliyor. Ancak, yılda 7 defadan fazla hastaneye başvuran hastalar için aile hekimlerinden gelir kesintisi yapılıyor. Sevk zincirinin gerektirdiği koşulları sağlamadan, gizli bir sevk sistemine zorluyorsunuz. Bu nasıl bir sistemdir?" diye sordu.

SAĞLIK ÇALIŞANLARINDAN BEŞ MADDELİK TALEP LİSTESİ

Ülgen, sağlık çalışanlarının beş maddelik taleplerini kamuoyuyla paylaşarak, halkın eylemlerine destek vermesini istedi. İşte o talepler:

Kamusal bir hizmet olan birinci basamak sağlık hizmetlerinin fiziki ve tıbbi donanımı kamu tarafından sağlanmalı.Halkın nitelikli sağlık hizmeti alabilmesi için yeterli zaman ve olanak sağlanmalı. Aile Sağlığı Merkezi sayısı, hekim başına düşen nüfus 2 bin kişiyi aşmayacak şekilde artırılmalı.Aile hekimliğinde güvencesiz ve kadrosuz istihdama son verilmeli. Aile sağlığı merkezlerinde nüfus yapısına göre yeterli sağlık personeli görevlendirilmeli.Aile Sağlığı Merkezlerinde çalışan sağlık emekçilerine emekliliğe yansıyacak tek kalemden oluşan, insanca yaşamaya yetecek maaş ödenmeli.Sağlıkta şiddeti önlemek amacıyla etkili ve caydırıcı yasalar çıkarılmalı, sağlık çalışanlarının can güvenliği sağlanmalı.

‘HALKIN SAĞLIK HAKKINI SAVUNUYORUZ’

Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Ülgen, açıklamasını şu sözlerle sonlandırdı:

"Bizler bu eylemlerle meslek onurumuza sahip çıkarken halkımızın sağlık hakkını da savunuyoruz. Taleplerimiz gerçekleşene kadar çeşitli eylem ve etkinliklerle sağlık otoritesini harekete geçme konusunda zorlamaya devam edeceğiz. Sonuç alıncaya kadar mücadelemiz sürecektir."

Kaynak: Haber Merkezi