(MALATYA) - Malatya’da kadın girişimciler, deprem sonrası kaymakamlık tarafından tahsis edilen konteynerde istiridye mantarı üretimi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyorlar. Malatya Kadın Girişimciler Derneği Başkanı Ayşe Yıldırım Özceyhan, "Gerekli iklim şartlarını sağladığımız bu konteynerde 250 adede yakın kompost asmışız. Bunların her biri yaklaşık 2,5-3 kilo mantar veriyor. 3 kilo üzerinden hesaplarsak, yaklaşık bir sezonda 750 kilograma yakın mantar elde ediyoruz” dedi.

Malatya Kadın Girişimciler Derneği Başkanı Ayşe Yıldırım Özceyhan’ın öncülüğünde yürütülen projede mantar üretim gerçekleştiren kadınlar, 250 civarında kompostun her birinde 3 kilo kadar mantar alabiliyorlar. Sezonda yaklaşık 750 kilo mantar üretimi yapan kadınlar, mantarın kilosunu 150 liradan satıyorlar.

Kadın girişimcilerden Özceyhan, üretim süreci hakkında şu bilgileri verdi:

"Valiliğin bize tahsis etmiş olduğu, daha doğrusu kaymakamımızın önderliğinde bize tahsis etmiş olduğu bu konteynerde biz kooperatif olarak istiridye mantarı yetiştiriyoruz. Kompostlarımızı buradaki bir üreticiden alıyoruz. Demir düzeneklerle yerleştirdik. Burada gerekli iklim şartlarını sağlayarak mantarlarımızın çıkmasını bekliyoruz. 15-20 gün içerisinde mantarlar kök salınımı bitirdikten sonra biz kesme işlemlerini yapıyoruz. Ondan sonra mantarlarımız güzel verim veriyor. Onları da haftada bir, 10 günde bir topluyoruz ve iç piyasaya, Malatya içerisinde tanıdık eş dosta satıyoruz.”

"Belediye satış noktasını elimizden aldı"

Daha önce Abdullah Gül Parkı'nda kendilerine tahsis edilen dükkandan deprem sonrasında Malatya Büyükşehir Belediyesince çıkarıldıklarını anlatan Özceyhan, "Maalesef elimizden alınınca dükkânsız kaldık. Ürün satışı noktasında çok büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Eğer dükkanlarımız bize geri verilirse, en azından satış noktası konusunda sıkıntımız olmayacak" dedi.

Konteynerde bir sezonda 750 kilo mantar üretiyorlar

Bir sezonda 750 kilo kadar istiridye mantarı üretimi yaptıklarını belirten Özceyhan, şunları söyledi:

"Burada gerekli iklim şartlarını sağladığımız bu konteynerde 250 adede yakın kompost asmışız. Bunların her biri yaklaşık 2,5-3 kilo mantar veriyor. 3 kilo üzerinden hesaplarsak, yaklaşık bir sezonunda, mantarın sezonu iki ay kadar sürüyor, 750 kilograma yakın mantar elde ediyoruz. Biz mantarlarımızı 150 liradan satıyoruz. Fiyatımız sabit. Sonbaharda da aynı şekilde satmıştık. Piyasadan etkilenmemeye çalışıyoruz. Bir konteynerden yaklaşık 70-80 bin lira bir kazanç elde ediliyor. Bu da en azından kooperatif olarak bizim giderlerimizi karşılamamıza yetiyor. Bir aile de bunu kendi başına yapmış olursa, ailenin geçimini de rahatlıkla sağlayabilir. Bakım konusunda çok emek istemiyor ama dikkat istiyor. Çok yoran bir olay değil. İklim şartlarını kontrol altında tutacaksınız, o kadar. Herkes rahatlıkla yapabilir."

"Yerel yöneticiler kadın üreticilere destek vermeli"

Malatya Tarım Platformu Başkanı İhsan Akın ise kadın girişimcilerin bu çalışmalarına ilişkin, "Kadınlarımızın üretmesi lazım. Üretene de yerel yöneticilerin ve özellikle de kurum ve kuruluşların destek olması gerekiyor. Çünkü burada gerçekten muazzam bir çalışma yapılmış. Hatta imkânların kısıtlı olmasına rağmen çok güzel, hijyenik bir şekilde, tertemiz üretim yapılıyor" dedi.

Kaynak: ANKA