Veteriner Aysu Keskin’e göre kanlı ishal hastalığı, genellikle aniden başlayan şiddetli ishal, kusma, iştahsızlık ve halsizlik ile kendini belli ediyor. “Özellikle yavru köpeklerde hastalık çok hızlı seyreder. İlk belirtiler çoğu zaman ateş ve halsizlik olur, ardından kusma ve kötü kokulu, kanlı ishal başlar. Bazı durumlarda belirtiler sadece birkaç saat içinde gelişebilir,” diyen Keskin, vakit kaybetmeden veteriner hekime başvurulması gerektiğini vurguladı.
BULAŞMA RİSKİ YÜKSEK, ORTAMDA UZUN SÜRE YAŞAYABİLİR
Parvovirüs son derece bulaşıcı bir virüs olup enfekte hayvanların dışkısı ile temas eden yüzeyler aracılığıyla yayılıyor. Aysu Keskin, “Bu virüs, uygun ortam koşullarında yüzeylerde aylarca canlı kalabilir. Ayakkabı tabanları, mama kapları, yataklar gibi birçok eşya bulaşma aracı olabilir,” diyerek hijyenin önemine dikkat çekti.
AŞILAMA EN ETKİLİ KORUMA YÖNTEMİ
Hastalığın tedavisinin zorlu ve pahalı olduğunu belirten Keskin, önleyici aşılama uygulamalarının hayat kurtarıcı olduğuna değindi. “Yavru köpekler 6-8 haftalıkken aşılanmaya başlanmalı ve belirli aralıklarla tekrarlanmalıdır. Aşıları tam olmayan yavrular kesinlikle kalabalık ortamlara sokulmamalıdır,” şeklinde uyardı.
HASTALIK TEDAVİ EDİLEBİLİR AMA ÖLÜM RİSKİ YÜKSEK
Keskin’e göre hastalığın tedavisinde temel amaç bağışıklık sistemini desteklemek ve sıvı-elektrolit dengesini sağlamaktır. “Hastaneye yatırılarak yapılan tedavide, köpeğe serum desteği, antibiyotikler ve gerekirse antiviral ilaçlar verilir. Ancak tüm müdahalelere rağmen özellikle aşısız yavrularda ölüm riski çok yüksektir,” dedi.