Konteynerlerin çoğunlukla kırsala yakın yerlerde kurulduğunu ve yeşil alanların kenarında konumlandığını hatırlatan Bozduman, “Çocuklar dışarıda oyun oynarken, insanlar çamaşır asarken bile kene riskiyle karşı karşıya kalabiliyor. Konteyner kentler, kene açısından ne yazık ki daha savunmasız” dedi.

BİR ANDA ATEŞ, HALSİZLİK, SONRA YOĞUN BAKIM

Ceylan Bozduman, sağlıkçı olarak bugüne kadar birçok KKKA (Kırım Kongo Kanamalı Ateşi) vakası gördüğünü belirterek, “İnsanlar önce basit bir grip gibi düşünüyor. Ama hızlıca ateş, kas ağrısı, halsizlik geliyor. Tedavi gecikince tablo ağırlaşıyor. Bizzat yoğun bakımda bu hastalıkla boğuşanları gördüm” dedi.

BİZİ DEPREM DEĞİL, İHMAL ÖLDÜRÜR

Kene konusunun sadece köylüleri ilgilendirmediğini söyleyen Bozduman, “Kene ısırığı sadece bir kırsal problemi değil. Şehir içinde parkta yürüyen birini de ısırabilir. Konteynerde yaşarken bu riski daha yakından hissediyorsun. Devletin bu konuda daha hızlı ve yaygın önlem alması lazım. Çünkü bizi artık deprem değil, ihmal öldürür” diyerek uyarıda bulundu.

BASİT ÖNLEMLER HAYAT KURTARIR

Halkın bilinçlenmesi gerektiğini vurgulayan Bozduman, “Kene açık renkli kıyafetlerde daha kolay fark edilir. Dışarıdan dönen çocuklar mutlaka kontrol edilmeli. Kene görülürse asla çıplak elle müdahale edilmemeli, hemen bir sağlık kuruluşuna başvurulmalı. Bu küçük adımlar hayat kurtarır” diyerek herkesin dikkatli olması gerektiğini vurguladı.

Muhabir: Filiz Şan