Her geçen gün yüzlerce insan tüketilen gıdalardan kaynaklanan gribal enfeksiyon benzeri hastalıklarla karşı karşıya kalıyor. Bu tip hastalıkların dikkate alınması gerektiğini hatta ciddi sorunlara da gidebileceğini belirten Diyetisyen Hazal Semerci, “Gıdanın her aşmasında güvenlik kriterlerine son derece titiz davranılmalı. Aynı zamandan tüketicinin de gıdayı satın alırken, pişirirken ve tüketirken dikkatli olması gerekiyor. Tüketiciler bu noktada öncelikle güvenli olduğunu bildiği satıcılardan alışveriş yapmaya özen göstermeli. Alınan ürünlerde görülen küf vb. durumlarda gıda kesinlikle tüketilmemeli.” diye konuştu.
GIDALARIN DOĞRU SAKLANMASI GEREKİYOR
Tüketiciler tarafından dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da gıdaların muhafaza edilme biçimi. Özellikle satın almada gıdalar üzerinde yer alan tüketim ve son kullanma tarihlerine uyulması gerektiğini söyleyen Semerci, her gıdanın farklı tüketim ve saklama özellikleri olduğunu ve bunların tüketiciler tarafından bilinmesi ve uygulanması gerektiğine vurgu yaptı. Özellikle küflü yiyecekler konusunda uyarı yaparken “Örneğin bir kısmı küflenmiş peynirin küflü bölümünü atarak tüketmek oldukça yanlış bir davranış. Küflendiğini gördüğünüz hiçbir gıdayı tüketmeyin.” dedi.
“HAZIRLIK VE PİŞİRMEDE ÖNCELİK HİJYEN OLMALI”
Gıda hazırlık ve pişirme süreçlerinde de bazı kurallara dikkat edilmesi gerektiğini belirten Semerci, hijyenin en temel unsur olduğunu ifade etti. Eller, tuvalet kullanımı, sigara içilmesi, başka maddelere temas sonrası ve farklı gıdalarla temas edildiğinde mutlaka yıkanmalıdır. Özellikle çiğ etle temas eden ellerle başka besinlere temas edilmemeli, etler pişirilmeden önce yıkanmamalıdır. Çapraz bulaşmayı önlemek için et, tavuk ve balık için kullanılan kesme tahtaları sebze ve meyveler için kullanılmamalı, eğer kullanılacaksa mutlaka sıcak su ve deterjanla temizlenmelidir.
Konuyla ilgili daha kapsamlı bilgi edinmek için Tarım ve Orman Bakanlığının resmi web sitesi ziyaret edilebilir.