Kira fiyatlarındaki yüksek artışın ardından bazı ev sahipleri, vergi kaçırmak amacıyla evlerini boş gösterip kiraların bir kısmını banka yoluyla, bir kısmını ise elden alarak farklı yöntemlere başvururken Maliye bu durumu engellemek için CİMER ve Gelir İdaresi Başkanlığı'na yapılan şikayetler üzerine incelemeleri derinleştiriyor.
Türkiye Gazetesi'ne göre, tapu kayıtları, banka hesapları ve saha araştırmalarıyla kayıt dışı kira gelirlerini tespit eden ekipler, ev sahiplerinin vergi kaçırmak için uyguladığı yöntemlere karşı ağır cezalar uygulamaya hazırlanıyor.
Bu durum, kiracıları da zor durumda bırakırken bazı ev sahipleri kira bedellerini resmi kayıtlarda düşük gösterip diğerleri ise hiç kontrat yapmadan kiracılara evlerini kiraya veriyor.
Yeni düzenlemeyle, yalnızca ev sahipleri değil, kiracılar da cezai yaptırımlardan muaf tutulamayacak. Daha önce yalnızca iş yeri kiralamalarında hem kiracıya hem de ev sahibine ceza uygulanırken şimdi konut kiralarında da aynı uygulama geçerli olacak.
500 TL ve üzerindeki kira ödemelerinin tamamının banka veya PTT aracılığıyla yapılması zorunlu hale getirildi, aksi takdirde her iki taraf da yüksek cezalara çarptırılabilir.
Uzmanlar, kiracıların ev sahiplerinin onayı olmasa da ödemelerini banka veya PTT üzerinden yapmaları gerektiğini vurguluyor.
Ayrıca kiracılar eğer ödeme elden yapıldıysa, bu durumu 5 iş günü içinde yetkililere bildirme hakkına sahip. Aksi takdirde kiracı da cezai yaptırımlarla karşılaşacak.
Geçen yıl yürürlüğe giren yeni yasaya göre, elden yapılan kira ödemeleri için hem kiracılara hem de ev sahiplerine ceza uygulanacak. Her tespit için kira bedelinin yüzde 10’u oranında özel usulsüzlük cezası kesilecek ve bu cezanın minimum tutarı 5 bin TL olacak. Ayrıca bir takvim yılı içerisinde bu cezanın toplam üst sınırı 20 milyon TL'ye kadar çıkabilecek.