Mevcut sistemde tüm elektrik abonelerine sağlanan desteklerin daha adil dağıtılması ve enerji verimliliğinin artırılması amaçlanıyor.
Konutlarda aylık ortalama elektrik tüketimi 200 kilovatsaat seviyesinde bulunurken, yeni uygulama aylık 417 kilovatsaatin üzerinde tüketim yapanları kapsıyor.
Mevcut tarifeye göre 417 kilovatsaatlik tüketim yaklaşık 1.047 TL olarak hesaplanıyor.
Yaklaşık 1,2 milyon abone yani toplam abonelerin yüzde 3’ü bu düzenlemeden etkilenirken, kalan yüzde 97’lik kesimin desteklenmeye devam edeceği belirtiliyor.
Aylık 417 kilovatsaat tüketimi aşan konut aboneleri, devlet desteğinden yararlanamayacak.
Türkiye genelinde 42,2 milyon mesken abonesi bulunurken, düzenlemeden yaklaşık 1,2 milyon abonenin etkilenmesi bekleniyor.
2024 yılı içerisinde yıllık 5 bin kilovatsaatin altında tüketim yapan konut aboneleri, önceden olduğu gibi devlet desteğinden yararlanacak.
Günlük 8 kilovatsaatin altındaki tüketimler yüzde 60, 8 kilovatsaatin üzerindeki tüketimler yüzde 40 oranında desteklenecek.
Destek kapsamı dışında kalan abonelerin faturalarında, Mevcut Piyasa Takas Fiyatı'na (PTF) göre azami yüzde 93 oranında artış bekleniyor.
KİMLER BU UYGULAMADAN MUAF OLACAK?
- AFAD’a bağlı geçici barınma merkezleri
- Köy tüzel kişiliğine ait içme suyu tesisleri
- Büyükşehirlerde mahalleye dönüşen köylerin içme suyu abonelikleri
- Tarımsal sulama abonelikleri
- İbadethaneler ve cemevleri
- Muhtarlık hizmet binaları
-İktisadi işletmeleri hariç dernek ve vakıf merkezleri
- Şehit aileleri ve muharip/malul gaziler
- Sağlık sebebiyle cihaza bağlı tüketiciler devlet desteğinden yararlanmaya devam edecek.
Sanayi ve ticarethanelerde tüketim limiti yıllık 15 bin kilovatsaat olarak belirlendi. Bu sınırın üzerinde kalan tüketiciler için azami yüzde 11’lik bir fatura artışı öngörülüyor.
Tüketimi belirlenen limitin altına düşen aboneler, 2025 yılında tüketimlerini sınırlamaları halinde 2026’da yeniden devlet destekli tarifeye dahil olabilecek.
Bu yeni düzenlemeyle birlikte, elektrik tüketiminin daha bilinçli kullanılması ve sübvansiyonların daha verimli dağıtılması hedefleniyor.