1950-53 Kore Savaşı, milyonlarca insanı birbirinden ayırdı.

Düşmanlıklar bir barış anlaşmasıyla değil, ateşkesle sona erdiği için iki Kore teknik olarak hâlâ savaş halinde. Doğrudan sivil temaslar ise yasak.

Kuzey Kore'deki Kumgang Dağı buluşmaları, bölünmenin insani etkilerini gözler önüne seren duygusal anlara sahne oluyordu.

Ancak bu toplantılar, Pyongyang tarafından genellikle siyasi pazarlık aracı olarak kullanıldı ve son kez 2018 yılında düzenlendi.

Güney Kore Birleşme Bakanlığı sözcüsü, Kumgang Dağı’ndaki merkezin yıkımını "ayrılan ailelerin umutlarını yok eden insanlık dışı bir eylem" olarak tanımladı.

Açıklamada, "Bu tür eylemler derhal durdurulmalı, Kuzey Kore bu hareketinin sorumluluğunu üstlenmelidir" ifadelerine yer verildi.

1988’den bu yana yaklaşık 130 bin Güney Koreli, savaş nedeniyle kaybettiği aile bireylerini bulmak için başvurdu.

2025 itibarıyla bu kişilerden yaklaşık 36 bini hâlâ hayatta ve yüzde 75’i akrabalarının yaşayıp yaşamadığını bile bilmiyor.

Kumgang Dağı'nda düzenlenen sınırlı sayıdaki buluşmalara katılabilenler, şanslı azınlık arasında yer aldı.

İki ülke arasındaki ilişkiler, Kuzey Kore’nin BM yaptırımlarını ihlal ederek balistik füze fırlatmasıyla son yılların en kötü seviyesine geriledi.

Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, geçen yıl Seul’ü "baş düşman" ilan etti ve yeniden birleşme hedefinden vazgeçtiğini açıkladı.

Uzak Doğu Araştırmaları Enstitüsü’nden Profesör Lim Eul-chul, "Kim Jong Un, Koreler arası tüm bağları koparmaya kararlı" dedi.

Pyongyang, Güney Kore’deki aktivistlerin propaganda mesajlarına karşılık olarak, Seul’e çöp taşıyan balonlarla misilleme yaptı.