Yeni düzenlemeler kapsamında haksız fiyat artışları ve stokçuluğa yönelik cezalar artırılırken, birçok alanda da yeni uygulamalar yürürlüğe girdi.
Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'da yapılan değişiklikler, haksız rekabetin önlenmesi ve cezaların caydırıcılığının artırılmasını hedefliyor.
Bu kapsamda, fahiş fiyat artışı cezalarının üst sınırı 1 milyon TL'ye, stokçuluk cezalarının ise 12 milyon TL'ye yükseltildi.
Ayrıca, bir yıl içinde üç kez stokçuluk cezası alan işletmelerin, 6 güne kadar kapatılabileceği kararlaştırıldı.
Cep telefonu satışlarında fiyatı 25 bin TL üzerindeki cep telefonları için taksit sayısı 3 ay ile sınırlandırıldı.
Sıfır ürün kategorisinde ve fiyatı 20 bin TL’yi aşan cep telefonlarına da aynı düzenleme getirildi.
Zincir mağazalarla ilgili yeni düzenlemelere göre, 250 metrekareden büyük mağazalarda glütensiz un, tatlı ve tuzlu atıştırmalık ürünlerin satışı zorunlu hale getirildi.
400 metrekareden büyük mağazalarda ise bu ürünlere ek olarak glütensiz ekmek ve makarna gibi ürünlerin de satışa sunulması şart koşuldu.
TAŞIT VE PAZARYERLERİ DÜZENLEMELERİ
Taşıt satışlarında taksitlendirme alt ve üst limitleri güncellenerek, 400 bin TL ile 2 milyon TL arasında değişen aralıklara yükseltildi.
Kapalı pazaryerlerindeki satış alanlarının sınırlı ayni hak yöntemiyle kiralanmasına yönelik uygulama kaldırıldı.
Sebze ve meyve ticaretinde ise üretici örgütü belgesi alabilmek için gereken ortak veya üye sayısı 50’den 25’e düşürüldü.
OTOMOTİV VE TAŞINMAZ SEKTÖRÜNDE YENİ DÜZENLEMELER
Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik kapsamında, distribütörler ve yetkili satıcılara yönelik yeni kurallar belirlendi. “6 ay-6 bin kilometre” kısıtlaması ve ilan düzenlemelerinin uygulama süresi ise 1 Temmuz’a kadar uzatıldı.
Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik’te yapılan değişiklikle, 14 Mayıs 2024 öncesinde kayıtlı işletme ve sözleşmeli işletmelerin mesleki deneyim şartı aranmaksızın yetki belgesi alabilmesi için süre 30 Haziran’a kadar uzatıldı.
ELEKRONİK TİCARETTE YENİ ADIMLAR ATILLIYOR
Elektronik ticaret alanında, hizmet sağlayıcılarının yükümlülüklerini yerine getiren entegratörlerin Ticaret Bakanlığı tarafından yetkilendirilmesine ilişkin düzenlemeler devreye alındı.
Ayrıca, yerli e-ticaret platformlarının yurt dışı satışlarının teşvik edilmesi ve teknoloji yatırımlarının artırılması amacıyla mevzuatta değişiklikler yapıldığı belirtildi.