Yeni dönemde, kredi kartıyla yapılacak ödemelerde kredi kartı komisyonu vatandaşa yansıtılmayacak.

SÖZLEŞMELERİN SÜRESİ 2027'DE DOLUYOR

Türkiye’de araç muayene hizmetleri, kuzey ve güney olarak iki bölgeye ayrılarak 20 Aralık 2004’te özelleştirilmiş ve yatırımcılarla yapılan imtiyaz sözleşmeleri 15 Ağustos 2007’de yürürlüğe girmişti. Bu sözleşmelerin süresi 14 Ağustos 2027’de sona erecek.

Araç Muayene İstasyonlarının Açılması, İşletilmesi ve Araç Muayenesi Hakkında Yönetmelik kapsamında, yeni ihale sürecinin sözleşme bitiminden en az 5 yıl önce başlatılması gerektiğinden, özelleştirme hazırlıkları resmen başladı.

Cumhurbaşkanı Kararı ile araç muayene hizmetleri yeniden özelleştirme kapsamına alındı ve 20 yıllık yeni bir imtiyaz süresi belirlendi.

ÖİB tarafından gerçekleştirilen ihalede teklif verme süresi sona erdi. İhaleye katılan firmalar arasında pazarlık süreci yürütülecek ve nihai karar Cumhurbaşkanı’nın onayına sunulacak. Rekabet Kurulu’nun kararı ve Danıştay sürecinin tamamlanmasının ardından yeni sözleşmeler imzalanacak.

Yeni işletmeciler, ilgili bölgede araç muayene hizmetinin tek sağlayıcısı olacak. Mevzuata göre, 20 yıllık imtiyaz döneminde muayene ücretlerinin ilk 3 yıl için yüzde 30’u, sonraki 7 yıl için yüzde 40’ı ve son 10 yıl için yüzde 50’si Hazine’ye aktarılacak.

KREDİ KARTI KOMİSYONU VATANDAŞA YANSITILMAYACAK

Yeni dönemde kredi kartıyla yapılan ödemelerde, kredi kartı komisyonu vatandaşa yüklenmeyecek, bu maliyet işletmeciler tarafından karşılanacak.

YENİ İSTASYONLAR AÇILACAK

İhaleyi kazanan işletmeler, araç muayene istasyonlarını inşa etme, gerekli makine ve ekipmanları sağlama yükümlülüğüne sahip olacak. Artan araç sayısına bağlı olarak yeni istasyonların açılması da zorunlu olacak.

Özelleştirme süreci kapsamında, araç muayenelerinin Avrupa Birliği standartlarında yapılması hedefleniyor. Trafik kazalarının önlenmesi ve güvenliğin artırılması amacıyla kamu denetim ve gözetimi altında gerçekleştirilecek bu hizmetlerin, kamu bütçesine yük getirmeden özel sektör aracılığıyla yürütülmesi planlanıyor.

Türkiye’de yaklaşık 31 milyon 300 bin trafiğe tescilli araç bulunurken, bunların büyük bir kısmını otomobiller oluşturuyor. Halihazırda 223 sabit ve 93 seyyar muayene istasyonu hizmet vermeye devam ediyor.