Bilim insanları, vücudun bakteriyel enfeksiyonlara karşı daha önce bilinmeyen bir savunma mekanizmasına sahip olduğunu tespit etti.

Bilim insanları, "çöp karıştırma" adı verilen bilimsel süreç kapsamında laboratuvarda büyüyen bakteriler ve sepsisli fareler üzerinde deneyler yaptı.

Bu deneylerde, hücrelerde proteinleri parçalayan proteazomların, bakteriyel enfeksiyonlara karşı bağışıklık sistemine katkı sağladığı belirlendi.

Laboratuvar ortamında proteazomu devre dışı bırakılan Salmonella gibi bakterilerin, hücreleri daha kolay enfekte ettiği gözlemlendi. Araştırmacılar, proteazomların bakterilere karşı savunma mekanizması geliştirdiğini ve bakteri öldürücü kimyasallar ürettiğini keşfetti.

Weizmann Bilim Enstitüsü’nden Prof. Yifat Merbl, bu mekanizmanın tamamen yeni bir potansiyel doğal antibiyotik sınıfı oluşturabileceğini belirtti.

Merbl, "Bu, vücudumuzun her yerinde gerçekleşen bir savunma süreci ve yeni tedavi stratejileri için büyük bir fırsat sunuyor" dedi.

Imperial College London Yaşam Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Danile Davis ise keşfin ilgi çekici olduğunu ancak yeni antibiyotiklerin geliştirilmesi için daha fazla teste ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.

Uzmanlar, keşfedilen bağışıklık mekanizmasının antimikrobiyal dirençli (AMR) enfeksiyonlarla mücadelede önemli bir rol oynayabileceğini düşünüyor. AMR, dünya genelinde her yıl 1 milyondan fazla ölüme yol açarken, İngiltere'de ise 7 bin 600 doğrudan, 35 bin 200 dolaylı ölümden sorumlu tutuluyor.

İngiltere Sağlık Güvenlik Ajansı yetkilisi Dr. Colin Brown, ocak ayında yaptığı açıklamada artış gösteren AMR virüsü tehdidine karşı önlem alınmazsa, hayati tedavilerin yetersiz kalabileceği uyarısında bulundu.

Bilim insanları, bağışıklık sisteminin bu yeni keşfi sayesinde, doğal antibiyotiklerin geliştirilerek mevcut ilaç direnci sorununa çözüm bulunabileceğini düşünüyor. Ancak bu keşfin tedaviye dönüşebilmesi için kapsamlı test süreçlerinden geçmesi gerektiği belirtiliyor.