Genç, Sanayi ve Teknoloji Komisyonu’nun gerçek reformlar yerine, Anayasa Mahkemesi’nin iptal ettiği düzenlemeleri değiştirmeye çalıştığını belirterek, teklifin TÜBİTAK ve KOSGEB’i daha güçlü ve etkin hale getirmekten uzak olduğunu vurguladı.
"TÜBİTAK'IN SINIRLARINI MUĞLAK HALE GETİRECEK BİR DEĞİŞİKLİK YAPILDI"
Teklifin 5. maddesinde TÜBİTAK’ın yönetim yetkisinin sınırlarını muğlak hale getirecek bir değişiklik yapıldığını ifade eden Genç, bu düzenlemenin bilimsel süreçlerin şeffaflığını ve hesap verebilirliğini zedeleyebileceğini söyledi. Ayrıca, Anayasa Mahkemesi’nin daha önce iptal ettiği maddelerin benzer içeriklerle yeniden yasalaştırılmaya çalışıldığını belirterek, bunun hukukun üstünlüğüne zarar verdiğini dile getirdi. Teklifin büyük bölümünün iptal edilen düzenlemeleri yasa yoluyla yeniden yürürlüğe koyma amacı taşıdığını ifade eden Genç, Meclis’in asli görevinin hükümetin hukuka aykırı düzenlemelerini yasalaştırmak değil, bilim ve teknolojiye katkı sunacak yasal düzenlemeler yapmak olduğunu vurguladı.
Son olarak, bilimsel ilerlemeyi desteklemek yerine yürütmenin kontrolünü artıran bu düzenlemeye karşı çıktığını belirten Genç, milletvekillerini bilimin bağımsızlığını ve hukukun üstünlüğünü savunmaya davet etti.