sevgililer günü’nün görünmeyen çevresel maliyeti
ÇİKOLATA, GÜL VE KARTLAR DOĞAYA ZARAR VERİYOR
Sevgililer Günü, hediyeleşme geleneğiyle kutlanırken, bu özel günün çevresel maliyeti giderek artıyor. Kakao üretimi nedeniyle yaşanan ormansızlaşma, çocuk işçiliği, karbon emisyonları ve hediye ambalajlarından kaynaklanan atıklar doğaya ciddi zararlar veriyor.
BATI AFRİKA’DA KAKAO ÜRETİMİ ORMANLARI YOK EDİYOR
Çikolata üretiminde kullanılan kakao, özellikle Batı Afrika’da büyük çevresel sorunlara yol açıyor. Fildişi Sahili ve Gana gibi ülkelerde kakao plantasyonları için tropikal ormanlar yok ediliyor. Son 20 yılda Fildişi Sahili, tropikal nemli ormanlarının %45’ini kaybetti.
ABD’de Sevgililer Günü haftasında 26 milyon kilo çikolata tüketildiği tahmin edilirken, bu miktarı üretmek için yaklaşık 130 bin ağacın kesilmesi gerekiyor. Uzmanlar, bu hızla devam ederse kakao üretiminin 20 ila 30 yıl içinde büyük ölçüde azalacağını öngörüyor.
ÇOCUK İŞÇİLİĞİ KAKAONUN KARANLIK YÜZÜ
Bölgede kakao çiftçiliği yapanların çoğu günlük 1 dolardan az kazanıyor. Kadın çiftçilerin günlük kazancı ise sadece 30 cent civarında. Düşük gelir nedeniyle çiftçiler, tarım alanlarında iyileştirmeler yapamıyor.
Chicago Üniversitesi’nin 2021 tarihli raporuna göre, Gana ve Fildişi Sahili'nde 1,6 milyon çocuk, kakao üretiminde ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılıyor. Çocuklar, kakao ağaçlarına tırmanarak ağır yük taşıyor ve keskin aletlerle kakao kabuklarını kırıyor.
KAKAO FİYATLARI REKOR KIRDI
2024'te kötü hava koşulları ve virüs salgınları nedeniyle kakao üretimi düşerken, çikolata fiyatları yükseldi. Kakao fiyatları Aralık 2024’te ton başına 12.646 dolara ulaşarak tarihi bir rekor kırdı. 2025'te ise çikolata fiyatlarının %10-20 artması bekleniyor.
6 MİLYON SEVGİLİLER GÜNÜ KARTI ÇÖPE GİDİYOR
Sevgililer Günü’nde kart gönderme geleneği de ciddi bir çevresel maliyet yaratıyor. İngiltere’de her yıl 23 milyon kart gönderilirken, bunların 6 milyondan fazlası doğrudan çöpe atılıyor.
Uzmanlar, plastik bazlı ambalajlar yerine geri dönüştürülebilir materyallerin tercih edilmesi gerektiğini vurguluyor.
İTHAL GÜLLERİN PESTİSİT TEHLİKESİ
Sevgililer Günü’nde artan çiçek talebi, çevreye zarar veren bir diğer faktör olarak öne çıkıyor. Kenya, Kolombiya ve Ekvador’dan ithal edilen güllerin soğutulmuş hava taşımacılığıyla sevkiyatı, yüksek karbon emisyonuna yol açıyor.
Ayrıca, bu güllerin yetiştirilmesi için kullanılan pestisitler su kaynaklarını ve toprağı kirletiyor. Özellikle Kenya’daki çiçek tarlalarında, tarımsal zararlılarla mücadele için yoğun kimyasal kullanımının sürdüğü belirtiliyor.
Avrupa Birliği, Afrika’daki çiçek ihracatında sıkı tarım ilaçları denetimi uygularken, Kenya’daki çiçek üreticileri bu kısıtlamalar nedeniyle ciddi ekonomik kayıplar yaşadıklarını ifade ediyor.