Raporda, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerinden farklı sonuçlara ulaşıldığı ifade edilerek, TÜİK’in resmi verilerinin işgücü piyasasına dair gerçeğin sadece sınırlı bir kısmını yansıttığı belirtildi. Alternatif işsizlik ve istihdam hesaplamalarına ihtiyaç olduğu vurgulandı.

2024’ün ilk çeyreğinde TÜİK tarafından açıklanan resmi istihdam oranı yüzde 49,3 iken, DİSK-AR’ın Kayıtlı Tam Zamanlı İstihdam (KATİ) hesaplamasına göre bu oran yüzde 34,3 olarak gerçekleşti.

Kadınlarda resmi istihdam oranı yüzde 32,4 iken KATİ oranı yüzde 20’ye, erkeklerde ise resmi istihdam oranı yüzde 66,6 iken KATİ oranı yüzde 48,8’e geriledi.

Raporda, geniş tanımlı işsiz sayısının 2024’ün ilk çeyreğinde 9 milyon 844 bin kişi (yüzde 25) olduğu, dar tanımlı işsizlik sayısının ise 3 milyon 105 bin kişi olarak açıklandığı belirtildi. Dar ve geniş tanımlı işsizlik arasındaki farkın 6,7 milyona ulaştığı ifade edildi.

Raporda, Türkiye’nin 15-24 yaş arası gençlerde NEET oranında Avrupa ülkeleri arasında en yüksek orana sahip olduğu vurgulandı.

Türkiye’nin NEET oranı: Yüzde 22,5
AB ülkeleri ortalaması: Türkiye’nin oranının 2,4 katı

2023 itibarıyla Türkiye’de 15-24 yaş grubundaki 11,8 milyon gencin 2,5 milyonu eğitimde veya istihdamda yer almıyor.

Genç erkeklerin yüzde 16,1’i (972 bin kişi) ve genç kadınların yüzde 27’si (1,6 milyon kişi) NEET grubunda bulunuyor.

Raporda, genç kadınlarda NEET oranının genç erkeklere göre çok daha yüksek olduğu belirtildi.

2024’ün ilk çeyreğinde genç kadınların yüzde 27’sinin, genç erkeklerin ise yüzde 16,1’inin ne eğitimde ne istihdamda olduğu ifade edildi.

DİSK-AR raporu, genç işsizliğin ve NEET oranının Türkiye’nin en büyük sorunlarından biri olduğunu vurgularken, politikaların işgücü piyasasındaki gerçekliği yansıtacak şekilde güncellenmesi gerektiğine dikkat çekti.

Raporda, istihdam artırıcı politikaların hayata geçirilmesi ve gençlere yönelik daha kapsayıcı çözümlerin geliştirilmesi gerektiği ifade edildi.