Sigortalılık süresi ve belirli kriterlerin sağlanması durumunda erken emekliliğin mümkün olduğunu belirten Karakaş, 900 gün, bin 800 gün ve 3 bin 600 gün primle emekliliğin yollarını anlattı.

"900 GÜNLE DUL AYLIĞI ALINABİLİR"

Karakaş, SSK’lı bir kişinin vefatı halinde eşinin dul aylığı alabilmesi için 5 yıl sigortalılık süresi ve 900 gün prim ödeme şartının arandığını belirtti.

SGK, ölen kişinin sigorta başlangıcının en az 5 yıl önce olması ve 900 gün prim ödenmiş olması durumunda dul maaşı bağlanabileceğini açıkladı.

MALULEN EMEKLİLİK İÇİN BİN 800 GÜN PRİM ŞARTI

Malulen emeklilik için bin 800 gün prim şartı bulunuyor. Sigortalı bir kişi malul duruma düşerse ve sigorta girişi bugünden geriye dönük en az 10 yıl geçmişse, malulen emekliliğe hak kazanabiliyor.

"AZ PRİMLE EMEKLİLİK MÜMKÜN"

Az primle emekliliğin mümkün olduğunu belirten Karakaş, 8 Eylül 1999 ve öncesinde sigorta girişi olanların, 3 bin 600 gün prim ve yaş şartını tamamlamaları halinde emekli olabileceklerini söyledi. Bu kapsamda, kadınlar için 58, erkekler için 60 yaş şartı bulunuyor.

Sigorta girişi 9 Eylül 1999 ile 30 Nisan 2008 arasında olanların 4 bin 500 gün prim ve 25 yıl sigortalılık süresini tamamlamaları gerekiyor. Ancak, bu durumda yaş şartı aranıyor.

1 Mayıs 2008 sonrası sigorta girişi olanlar için SGK, prim gün şartını 4 bin 600 ile 5 bin 400 arasında belirleyebiliyor.

İSTEĞE BAĞLI SİGORTALILIK ÖNEMLİ

Karakaş, sigortalılık süresinin erken başlamasının büyük avantaj sağladığını belirterek, özellikle 18 yaşını dolduranların e-Devlet üzerinden 4B isteğe bağlı sigortalılık başvurusu yapmalarını önerdi. Sigorta başlangıcının geriye dönük başlatılamayacağını hatırlatan Karakaş, erken girişin birçok haktan yararlanmayı sağladığını ifade etti.

SGK Başuzmanı, az primle emekliliğin mümkün olduğunu ve sigortalılık süresine bağlı olarak çeşitli yolların bulunduğunu belirterek, sigortalıların bu avantajları değerlendirmesi gerektiğini vurguladı.