Mimarlar ve Mühendisler Grubu tarafından Erciyes Üniversitesi Sabancı Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Güvenli Bir Gelecek İçin Deprem Dirençli Kentler" programına katılan Prof. Dr. Naci Görür, şehrin deprem riski taşıyan bir kent olduğunu ve ciddi önlemler alınması gerektiğini vurguladı.
Depremin bir beka meselesi olduğunu belirten Görür, "Kentlerdeki yöneticilere büyük görevler düşüyor. Deprem dirençli şehirler oluşturulmalı ve bilimsel yöntemler doğrultusunda adımlar atılmalı" dedi.
Görür, Kayseri'yi tehdit eden fay sistemlerine ilişkin şu bilgileri verdi:
"Kayseri, Orta Anadolu’nun en büyük fay sistemlerinden biri olan Ecemiş Fayı üzerinde, yani tam kucağında oturuyor. Bu fay eninde sonunda bir deprem üretecek. Boyu, posu ve yapısı itibarıyla 7'nin üzerinde bir deprem oluşturma potansiyeline sahip."
"Ancak, ne zaman olacağını kesin olarak bilemeyiz. Depremin zamanı, fayın etrafındaki blokların hareket hızına bağlıdır. Eğer bu plakalar hızlı hareket ediyorsa, fay daha kısa sürede stres biriktirerek deprem üretir."
Şehrin jeolojik yapısına da değinen Görür, Kayseri’nin zemininin de büyük risk taşıdığını belirtti.
"Kayseri sadece fayın kucağında oturmuyor, aynı zamanda olabilecek en çürük zeminde yer alıyor. Siz bunu düşünmeden yüksek katlı binalar yapıyorsunuz. Kayseri faylı bir bölge ve zemini çürük bir bölge. Sen öyle deprem dirençli bir Kayseri yapacaksın ki, bunu bilime ve teknolojiye dayalı olarak gerçekleştireceksin."
Görür, konuşmasında Kayseri’nin deprem geçmişi hakkında bilgiler vererek, kentin deprem riskine karşı hazırlıklı olması gerektiğini vurguladı.
Kayseri'nin depreme hazırlıklı hale getirilmesi için bilimsel ve teknolojik yöntemlerin kullanılması gerektiğini vurgulayan Görür, yetkililere çağrıda bulundu:
"Deprem dirençli bir Kayseri oluşturulması için bilim ve teknolojiye uygun adımlar atılmalı, kent yöneticileri ve halk bu sürece dahil edilmelidir."
Programa, ERÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Altun, kentteki mimar ve mühendisler ile öğrenciler katılım sağladı.