CHP milletvekilleri tarafından sunulan bu tekliflerle, kadın kooperatiflerine vergi muafiyeti, analık ve süt izninde düzenlemeler ve doğum borçlanması gibi alanlarda iyileştirmeler hedefleniyor.
KADIN KOOPERATİFLERİNE VERGİ MUAFİYETİ
CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca tarafından sunulan kanun teklifi, ortaklarının tamamı kadınlardan oluştuğu kooperatiflerin kurumlar vergisinden muaf tutulmasını öngörüyor.
Teklifin gerekçesinde, kadınların işgücüne katılım oranında artış olsa da erkeklerle arasındaki istihdam farkının devam ettiği vurgulanıyor.
ANALIK VE SÜT İZNİ SÜRELERİ UZATILIYOR
CHP Gaziantep Milletvekili Melih Meriç tarafından sunulan teklife göre, kadın memurlara tanınan analık izni süreleri 16 haftadan 24 haftaya çıkartılacak.
Ayrıca, mevcut süt izni düzenlemelerinde de artışa gidilerek, ilk 6 ayda günde 3 saat olan süt izninin 4 saate, ikinci 6 ayda 1,5 saat olan süt izninin ise 2 saate yükseltilmesi planlanıyor.
Bu düzenleme, çalışan annelerin bebekleriyle daha fazla zaman geçirmesini ve sağlıklı nesiller yetiştirilmesini hedefliyor.
DOĞUM BORÇLANMASI İÇİN YENİ DÜZENLEME
CHP Giresun Milletvekili Elvan Işık Gezmiş tarafından sunulan diğer bir kanun teklifi ise kadınların doğum borçlanması hakkını genelleştiriyor.
Teklif, doğumdan önce veya doğum sırasında sigortalı olup olmadıklarına bakılmaksızın tüm kadınların doğum borçlanmasından yararlanabilmesini öngörüyor.
Bu düzenleme ile, kadınların çalışma hayatında kesintiye uğradıkları dönemlerin sosyal güvenlik sistemine dahil edilmesi sağlanacak.
En yüksek kadın istihdam oranı %54,1 ile Tekirdağ, Kırklareli ve Edirne bölgesinde görülürken, en düşük oran %18,2 ile Mardin, Batman, Şırnak ve Siirt bölgesinde kaydedildi.
Üret ve kazanç farklılıkları da tüm eğitim seviyelerinde erkeklerin lehine şekillenirken, kadın girişimciler ve yöneticilerle ilgili yeterli veri bulunmaması dikkat çekiyor.
Kadınların istihdamda daha fazla yer alabilmesi için devlet destekleri de güncelleniyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Kadın İstihdamı İçin Pozitif Ayrımcılık Projesi kapsamında, kadın çalışanların istihdam edilmesi için verilen ücret, prim ve vergi desteğinin 25 bin liradan 32 bin 500 liraya çıkarıldığını duyurdu.
Ayrıca, çalışan annelerin kayıtlı istihdamda kalmasını sağlamak amacıyla uygulanan çocuk bakım desteği de 3 bin liradan 7 bin 500 liraya yükseltildi.