Türkiye'de ilk olarak 2016 yılında uygulanmaya başlanan yeni tip sürücü belgesi uygulaması, 9. yılına girerken yaklaşık 30 milyon sürücüye hizmet veriyor.
İçişleri Bakanlığı, eski tip ehliyetlerin kullanım süresini başlangıçta 2022 yılı sonuna kadar belirlemiş ancak pandemi nedeniyle yaşanan aksaklıklar nedeniyle bu süre 31 Aralık 2024'e kadar uzatılmıştı.
Tüm uyarılara rağmen ehliyetlerini yenilemeyen milyonlarca vatandaş, yılın sonuna doğru para cezasıyla karşılaşmamak için nüfus müdürlüklerine akın edince, randevu sisteminde yoğunluk yaşanmasına ve sistemin kilitlenmesine yol açtı.
Bu gelişmelerin ardından İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, kasım ayında yaptığı açıklama ile eski tip ehliyet kullanım süresinin 31 Temmuz 2025 tarihine kadar uzatıldığını açıkladı.
Sürücülere bu süre içinde ehliyetlerini yenileyebilecekleri belirtilirken, milyonlarca sürücüyü yeni yılda bekleyen zamlı ceza tutarları da netleşti.
İçişleri Bakanlığı, bu uygulamanın bir daha uzatılmayacağı konusunda uyarılarda bulunurken, 1 Ağustos 2025 itibarıyla trafikte eski tip ehliyetlerin kullanımının tamamen yasaklanacağını açıkladı.
Türkiye'de halen yaklaşık 3 milyon sürücünün ehliyetlerini yenilemediği ifade edilirken, randevu sürecinin uzatılmasıyla birlikte nüfus müdürlüklerindeki yoğunluk azaldı.
Geçtiğimiz yıl 12 bin 978 TL olarak uygulanan eski tip ehliyet kullanım cezası, bu yıl %43,93’lük yeniden değerleme oranıyla birlikte 18 bin 679 TL’ye çıkarıldı.
Belirlenen süre içinde ehliyetlerini yenilemeyen vatandaşlar, Ağustos ayından itibaren trafiğe çıkmaları durumunda zamlı trafik cezalarına maruz kalacak.
Düzenleme her ne kadar tüm ehliyet sınıfları için geçerli olsa da, son verilere göre ehliyet yenileme işlemini yapmayan sürücülerin çok büyük bölümü B sınıfı sürücülerden oluşmakta.