AİLE HEKİMLERİNDEN RAPORLAR ÜCRETLİ OLACAK

Yasaya göre, aile hekimlerinden alınan bazı sağlık raporları artık ücretli olacak. Ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayenesi için alınan katılım payı 20 liraya çıkarıldı.

Ehliyet başvurusu gibi işlemler için alınan raporlar ücret karşılığında verilecek ve elde edilen gelir döner sermayeye aktarılacak.

SGK PRİM İNDİRİMİ 4 PUANA DÜŞÜRÜLDÜ

Özel sektör işverenlerinin Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) ödeyecekleri malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası prim indirimi, yapılan düzenlemeyle 5 puandan 4 puana düşürüldü.

Ancak imalat sektöründe çalışanlar için 5 puanlık prim desteği devam edecek.

CUMHURBAŞKANI YETKİLENDİRİLDİ

Cumhurbaşkanı, SGK katkı payını 10 katına kadar artırmaya ve özel sektör için sağlanan prim desteğini 2027 yılına kadar uzatmaya yetkili olacak.

MESAİ DIŞI HİZMETLER ÜCRETLİ OLACAK

Aile hekimleri, mesai saatleri dışında ücret karşılığında hastalara bakabilecek. Bakanlık tarafından belirlenen tarifeler üzerinden alınacak ücretler il sağlık müdürlüklerinin döner sermaye hesaplarına aktarılacak.

YABANCILARA SUNULAN HİZMETLER ÜCRETLİ

Aile Hekimliği Kanunu’nda yapılan değişiklikle, yabancılara sunulan sağlık hizmetlerinin çoğu ücretli hale getirildi. Ancak acil durumlar ve bazı özel hizmetler bu kapsam dışında tutulacak.

YABANCI ÖĞRENCİLERE SAĞLIK SİGORTASI

Yabancı uyruklu öğrenciler, kayıtlarının devam etmesi ve başvurularını 3 ay içinde yapmaları halinde Genel Sağlık Sigortalısı olabilecek. Burslu uluslararası öğrencilerin sigorta primleri belirlenen alt sınır üzerinden devlet tarafından karşılanacak.

ENGELLİLERİN EMEKLİLİK İŞLEMLERİ DÜZENLENDİ

Kanunla, 2008 öncesi sigortalı olan engellilerin emeklilik işlemlerinde çalışma gücü kaybı oranı esas alınacak.

Çalışma gücü kayıp oranı yüzde 40 ile yüzde 59 arasında olanlar belirli prim günlerini tamamlayarak yaşlılık aylığı alabilecek.